(ηδύποτο)
Τα λικέρ πρωτοεμφανίζονται τον 13ο αιώνα , θεωρούνται ιστορικοί απόγονοι παρασκευασμάτων με βάση τα βότανα και θεραπευτικές ιδιότητες . Η σύγχρονη χρήση του όρου «λικέρ» άρχισε να χρησιμοποιείται μόλις το 16ο αιώνα.
Σήμερα λικέρ λέγονται τα γλυκά αλκοολούχα ποτά με άρωμα από φρούτα , άνθη, καρπούς , σπόρους ή άλλες φυσικές αρωματικές ουσίες και παρασκευάσματα.
Έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρα 10% κ.β. και ο ελάχιστο αλκοολικό τίτλο 15 %.
Για την παραγωγή τους χρησιμοποιείται αλκοόλη γεωργικής προέλευσης, αποστάγματα, αλκοολούχα ποτά ή μίγμα αυτών. Ο αρωματικός χαρακτήρας τους οφείλεται στην επιλογή της κατάλληλης μεθόδου παραλαβής του αρώματος (διαβροχή, εκχύλιση, απόσταξη ή συνδιασμός των τριών), στη συνταγή τους και την τέχνη του ποτοποιού.
Τα λικέρ καταναλώνονται με πολλούς τρόπους: σκέτα ή με πάγο, ως aperitifs, ή «digestifs», ή ως συστατικό για τη δημιουργία κοκτέιλ .