Στα πλαίσια της έκθεσης «Ελληνικό Απόσταγμα 2023» ο ΣΕΑΟΠ πραγματοποίησε παράλληλη ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την εξέλιξη και τη δυναμική των ελληνικών αποσταγμάτων.
Η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση γευσιγνωσίας, με πρωταγωνιστές το τσίπουρο, το ούζο και τα υπόλοιπα ελληνικά αποστάγματα, πραγματοποιήθηκε για 7η χρονιά, ακόμη πιο δυνατή και ενδιαφέρουσα, στο «Φουαγιέ Τεχνών» του Ωδείου Αθηνών. Την εκδήλωση υποστήριξε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αποσταγματοποιών (ΣΕΑΟΠ).
Στο πλαίσιο της Έκθεσης «Ελληνικό Απόσταγμα 2023» ο Σ.Ε.Α.Ο.Π. πραγματοποίησε παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Ελληνική Ποτοποιία – Αποσταγματοποιία: Η Επόμενη Μέρα. Δυναμισμός και Εξέλιξη Δημιουργούν Ευκαιρίες» όπου παρουσιάστηκε η ανάπτυξη και η πρόοδος του κλάδου της ελληνικής αποσταγματοποιίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε ο κ. Χάρης Μαυράκης, Πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Ο.Π ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην εξωστρέφεια, τον δυναμισμό και την πρόοδο που έχει κάνει ο κλάδος. Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο κλάδος της ελληνικής ποτοποιίας είναι εξωστρεφής (το 71% εξάγεται με βάσει στοιχεία του 2021) και εξαιρετικά δυναμικός, δημιουργεί στο παρόν και οραματίζεται το μέλλον. Οι επιχειρήσεις του κλάδου επενδύουν συνεχώς και δημιουργούν νέα προϊόντα που ξεφεύγουν από την παραδοσιακή ταβέρνα και αναβαθμίζουν τις συσκευασίες τους. Έτσι, τα ελληνικά αποστάγματα έχουν κερδίσει δικαιωματικά τη θέση τους σε premium κάβες και στην ελληνική bar σκηνή και ταξιδεύουν την ελληνική κουλτούρα και παράδοση στο εξωτερικό. Πολύ σημαντικό είναι επίσης, ότι αξιοποιούν ελληνικές πρώτες ύλες και βότανα (άγριο φασκόμηλο, άγρια δάφνη, άγριο δεντρολίβανο, άγριο μάραθο, μαστίχα, κ.λ.π.), για να δημιουργήσουν ένα προϊόν που στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς και προάγει τα ελληνικά αρώματα σε ολόκληρο τον κόσμο! Πλέον τα ελληνικά αποστάγματα δεν έχουν εποχικότητα, ούτε θέση μόνο σε ταβέρνες. Τα αποστάγματα έχουν κερδίσει τη θέση τους στα Bars και το να σερβίρει κάποιος Bloody Mary με τσίπουρο, να προτείνει ελληνικά βερμούτ ή και να χρησιμοποιεί μαστίχα και άλλα ελληνικά λικέρ σε κοκτέιλ δεν είναι πια θέματα ταμπού στα ελληνικά Bar. Επιπλέον, αποσπούν διακρίσεις και βραβεία σε Διεθνείς διαγωνισμούς, όπως το Ελληνικό Gin, Ελληνική Vodka, παλαιωμένα τσίπουρα κλπ. Ακόμη, ο Σ.Ε.Α.Ο.Π γνωρίζοντας τη δυναμική του τουρισμού της Ελλάδας, προτείνει να συστήσουμε στους επισκέπτες της χώρας μας τον πλούτο των ελληνικών αποσταγμάτων που διαθέτουμε. Το ελληνικό απόσταγμα, στο πλαίσιο της ελληνικής γαστρονομίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τουριστικό προϊόν και συνεπώς να ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του ελληνικού τουρισμού.
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Νίκος Κατσάρος, Γενικός Γραμματέας του Σ.Ε.Α.Ο.Π, ο οποίος μίλησε για το τσίπουρο και τα αμπελοοινικά αποστάγματα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη σύγχρονη παραγωγή του εμφιαλωμένου τσίπουρου, που έχει καταφέρει να ανεβάσει την ποιότητα και τις τεχνικές σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια το τσίπουρο έχει ξεφύγει από τα στενά όρια κατανάλωσής του – σε τσιπουράδικα και ταβέρνες- και έχει κατακτήσει τα bars, αφού πλέον απολαμβάνουμε το παραδοσιακό μας απόσταγμα σε ευφάνταστα νέα cocktails αλλά και σε παραλλαγές των κλασσικών. Επιπλέον, οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας με αποκλειστικό αντικείμενο τα αποστάγματα έχουν πλέον καθιερωθεί στην Ελλάδα, με το τσίπουρο/τσικουδιά να κατέχει περίοπτη θέση. Ακόμη ο κος Κατσάρος τόνισε ότι το εμφιαλωμένο τσίπουρο, είναι ένα πολύ πιο αρωματικό και πιο φρουτώδες σε σύγκριση με τα αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής άλλων χωρών. Είναι επίσης πιο μαλακό και γι’ αυτό το προτιμούν συχνότερα ως συστατικό σε cocktail.
Για την παραγωγή ποιοτικού τσίπουρου βασική προϋπόθεση είναι η ποιότητα και η ποικιλία των σταφυλιών, η σύσταση του εδάφους του αμπελώνα, το υψόμετρο και ο προσανατολισμός του, η χρονιά, οι καλλιεργητικές πρακτικές, ο χρόνος τρυγητού κλπ. Η ζύμωση των στεμφύλων είναι επίσης ένα σημαντικό στάδιο που αφορά στα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά. Κατά την απόσταξη, η τέχνη του αποσταγματοποιού έγκειται στο να αιχμαλωτίσει τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού, όπως διαμορφώθηκαν μετά τη ζύμωση των στεμφύλων και να δώσει τη δική του πινελιά στο χαρακτήρα του τελικού αποστάγματος.
O κος Κατσάρος μίλησε επίσης και για το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η παλαίωση του αποστάγματος, ο πειραματισμός με το αν τα βαρέλια θα είναι Γαλλικός ή Αμερικάνικος δρυς με ανοιχτούς πόρους ή λιγότερο ανοιχτούς (προτιμώνται περισσότερο στην παλαίωση οίνου) medium ή heavy κάψιμο αλλά και τα μονοποικιλιακά αποστάγματα. Αναφέρθηκε και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του «θησαυρού» που ονομάζουμε τσίπουρο - αμπελοοινικά αποστάγματα, όπως το κρυστάλλινο χρώμα και τα ποικίλα αρώματα, που προκύπτουν από τα βότανα αλλά και τη διαδικασία απόσταξης. Επιπλέον αναφέρθηκε στις ποικίλες κατηγορίες του τσίπουρου (παλαιωμένο, αρωματισμένο κ.α.) και σε άλλα αμπελοοινικά αποστάγματα.
Κλείνοντας ο κ. Βασίλης Κυρίτσης, Co-Owner στο Line Athens, αναφέρθηκε στην εντοπιότητα, μια τάση που αυξάνεται τόσο στη γαστρονομία όσο και στο bartending διεθνώς. Έτσι παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια τοπικές πρώτες ύλες και αποστάγματα να μπαίνουν όλο και περισσότερο στο ελληνικό bar για τη δημιουργία γνωστών κοκτέιλ σε twist παραλλαγές με ελληνικό χαρακτήρα αλλά και νέων καινοτόμων συνδυασμών και γεύσεων. Τόνισε επίσης ότι η εξέλιξη και η ανάδειξη των Ελληνικών Bar συνδέεται άμεσα με τα Ελληνικά Αποστάγματα.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι που είχαν την ευκαιρία να μυηθούν και να γνωρίσουν λίγο παραπάνω τα ελληνικά αποστάγματα.
Ακολουθήστε τον ΣΕΑΟΠ στα κοινωνικά δίκτυα: