Toggle navigation
  • GR
  • EN
  • DE
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
  • ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΩΝ
  • key
logo
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Ποιοι είμαστε
    Προτεραιότητες
    Υπηρεσίες
    Αντιπροσωπευτικότητα ΣΕΑΟΠ
    Καταστατικό
    Οργανωτική Δομή
    Διοικητικό Συμβούλιο
    Επιτροπές
    Γενική Συνέλευση
    Μέλη
    Τακτικά
    Επίτιμα
    Έκτακτα
    Χάρτης Μελών
  • ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ & ΠΟΤΑ
    Ούζο
    Γεωγραφική ένδειξη Ούζο
    Ενδείξεις αναγνωρισμένες σε εθνικό επίπεδο
    Τσίπουρο- τσικουδιά
    Γεωγραφικές ενδείξεις
    Ενδείξεις αναγνωρισμένες σε εθνικό επίπεδο
    Λικέρ
    Μαστίχα Χίου
    Τεντούρα
    Κίτρο Νάξου
    Κουμ Κουάτ
    Μεταξά
    Άλλα Αλκοολούχα Ποτά και Αποστάγματα
    Brandy
    Απόσταγμα Σταφυλής και Αλλων Φρούτων
    Ρακόμελο
    Αρχείο Ελληνικών Αλκοολούχων Ποτών
    Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
    Στηρίζω HORECA
    Συνεργασίες με άλλους φορείς
    Προγράμματα προβολής
    Άλλα
    Taste the Greek Spirit
  • ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
    Απολαύστε Υπεύθυνα
    Δήλωση αυτοδέσμευσης Μελών
    Συμμαχία για την Υπεύθυνη Πώληση Οινοπνευματωδών Ποτών
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Δελτία Τύπου
    Νέα Μελών
    Photo Gallery
    Video Gallery
    Infographics
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕΛΩΝ
    Προϋποθέσεις εγγραφής μέλους στον ΣΕΑΟΠ
    Αίτημα Πρόσβασης σε προστατευμένες περιοχές
    Είσοδος
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
      • ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
      • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
      • ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕΑΟΠ
      • ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
    • ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ
      • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
      • ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
      • ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
    • ΜΕΛΗ
      • ΤΑΚΤΙΚΑ
      • ΕΠΙΤΙΜΑ
      • ΕΚΤΑΚΤΑ
      • ΧΑΡΤΗΣ ΜΕΛΩΝ
  • ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ & ΠΟΤΑ
    • ΟΥΖΟ
      • ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΟΥΖΟ
      • ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
    • ΤΣΙΠΟΥΡΟ- ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ
      • ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
      • ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
    • ΛΙΚΕΡ
      • ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ
      • ΤΕΝΤΟΥΡΑ
      • ΚΙΤΡΟ ΝΑΞΟΥ
      • ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ
    • ΜΕΤΑΞΑ
    • ΑΛΛΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ
      • BRANDY
      • ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΣΤΑΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ
      • ΡΑΚΟΜΕΛΟ
    • ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ
    • ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
    • ΣΤΗΡΙΖΩ HORECA
    • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
    • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
    • ΑΛΛΑ
    • TASTE THE GREEK SPIRIT
  • ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
    • ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
      • ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΔΗΛΩΣΗ ΑΥΤΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΜΕΛΩΝ
    • ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΩΛΗΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
    • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
    • ΝΕΑ ΜΕΛΩΝ
    • PHOTO GALLERY
    • VIDEO GALLERY
    • INFOGRAPHICS
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕΛΩΝ
    • ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΣΕΑΟΠ
    • ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
    • ΕΙΣΟΔΟΣ
  • ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ
    • ΕΞΑΓΩΓΕΣ
      • ΒΗΜΑ 1
      • ΒΗΜΑ 2
      • ΒΗΜΑ 3
      • ΒΗΜΑ 4
      • ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
    • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΦΕΤ « ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
      • ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
      • ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
    • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
      • ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΑ ΧΩΡΑ
        • ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ
        • ΑΙΓΥΠΤΟΣ
        • ΑΛΒΑΝΙΑ
        • ΑΡΜΕΝΙΑ
        • ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
        • ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
        • ΑΥΣΤΡΙΑ
        • ΒΕΛΓΙΟ
        • ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
        • ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
        • ΒΡΑΖΙΛΙΑ
        • ΓΑΛΛΙΑ
        • ΓΕΡΜΑΝΙΑ
        • ΓΕΩΡΓΙΑ
        • ΕΛΒΕΤΙΑ
        • ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
        • ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
        • ΗΠΑ
        • ΙΑΠΩΝΙΑ
        • ΙΝΔΙΑ
        • ΙΡΑΚ
        • ΙΡΑΝ
        • ΙΡΛΑΝΔΙΑ
        • ΙΤΑΛΙΑ
        • ΙΣΛΑΝΔΙΑ
        • ΙΣΠΑΝΙΑ
        • ΙΣΡΑΗΛ
        • ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
        • ΚΑΝΑΔΑΣ
        • ΚΙΝΑ
        • ΚΟΡΕΑ
        • ΚΡΟΑΤΙΑ
        • ΚΥΠΡΟΣ
        • ΛΙΒΑΝΟΣ
        • ΜΕΞΙΚΟ
        • ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
        • ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
        • ΟΛΛΑΝΔΙΑ
        • ΟΥΓΓΑΡΙΑ
        • ΟΥΚΡΑΝΙΑ
        • ΠΟΛΩΝΙΑ
        • ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
        • ΠΓΔΜ
        • ΡΟΥΜΑΝΙΑ
        • ΡΩΣΙΑ
        • ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
        • ΣΕΡΒΙΑ
        • ΣΟΥΗΔΙΑ
        • ΣΥΡΙΑ
        • ΤΑΥΛΑΝΔΗ
        • ΤΟΥΡΚΙΑ
      • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ E.E. , ΕΣΥΕ
      • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΧΚ
      • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΑΟΠ
      • ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ
    • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΝΕΑ
      • ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕΑΟΠ
      • ΘΕΣΕΙΣ ΣΕΑΟΠ
      • ΑΡΘΡΑ ΣΕΑΟΠ
      • ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΚΛΑΔΟΥ
      • SPIRITS NEWS
    • ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
  • ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΞΑΓΩ
  • Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
  • Δελτία Τύπου
  • Νέα Μελών
  • Photo Gallery
  • Video Gallery
  • Infographics
Κεντρική Σελίδα /Γραφείο Τύπου / Δελτία Τύπου
01.02.2023

«Τα ελληνικά αποστάγματα εξελίσσονται»

Στα πλαίσια της έκθεσης «Ελληνικό Απόσταγμα 2023» ο ΣΕΑΟΠ πραγματοποίησε παράλληλη ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την εξέλιξη και τη δυναμική των ελληνικών αποσταγμάτων.

 

Η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση γευσιγνωσίας, με πρωταγωνιστές το τσίπουρο, το ούζο και τα υπόλοιπα ελληνικά αποστάγματα, πραγματοποιήθηκε για 7η χρονιά, ακόμη πιο δυνατή και ενδιαφέρουσα, στο «Φουαγιέ Τεχνών» του Ωδείου Αθηνών. Την εκδήλωση υποστήριξε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αποσταγματοποιών (ΣΕΑΟΠ).

Στο πλαίσιο της Έκθεσης «Ελληνικό Απόσταγμα 2023» ο Σ.Ε.Α.Ο.Π. πραγματοποίησε παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Ελληνική Ποτοποιία – Αποσταγματοποιία: Η Επόμενη Μέρα. Δυναμισμός και Εξέλιξη Δημιουργούν Ευκαιρίες» όπου παρουσιάστηκε η ανάπτυξη και η πρόοδος του κλάδου της ελληνικής αποσταγματοποιίας. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε ο κ. Χάρης Μαυράκης, Πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Ο.Π ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην εξωστρέφεια, τον δυναμισμό και την πρόοδο που έχει κάνει ο κλάδος. Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο κλάδος της ελληνικής ποτοποιίας είναι εξωστρεφής (το 71% εξάγεται με βάσει στοιχεία του 2021)  και εξαιρετικά δυναμικός, δημιουργεί στο παρόν και οραματίζεται το μέλλον. Οι επιχειρήσεις του κλάδου επενδύουν συνεχώς και δημιουργούν νέα προϊόντα που ξεφεύγουν από την παραδοσιακή ταβέρνα και αναβαθμίζουν τις συσκευασίες τους. Έτσι, τα ελληνικά αποστάγματα έχουν κερδίσει δικαιωματικά τη θέση τους σε premium κάβες και στην ελληνική  bar σκηνή και ταξιδεύουν την ελληνική κουλτούρα και παράδοση στο εξωτερικό. Πολύ σημαντικό είναι επίσης, ότι αξιοποιούν ελληνικές πρώτες ύλες και βότανα (άγριο φασκόμηλο, άγρια δάφνη, άγριο δεντρολίβανο, άγριο μάραθο, μαστίχα, κ.λ.π.), για να δημιουργήσουν ένα προϊόν που στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς και προάγει τα ελληνικά αρώματα σε ολόκληρο τον κόσμο! Πλέον τα ελληνικά αποστάγματα δεν έχουν εποχικότητα, ούτε θέση μόνο σε ταβέρνες. Τα αποστάγματα έχουν κερδίσει τη θέση τους στα Bars και το να σερβίρει κάποιος Bloody Mary με τσίπουρο, να προτείνει ελληνικά βερμούτ ή και να χρησιμοποιεί μαστίχα και άλλα ελληνικά λικέρ σε κοκτέιλ δεν είναι πια θέματα ταμπού στα ελληνικά Bar. Επιπλέον, αποσπούν διακρίσεις και βραβεία σε Διεθνείς διαγωνισμούς, όπως το Ελληνικό Gin, Ελληνική Vodka, παλαιωμένα τσίπουρα κλπ. Ακόμη, ο Σ.Ε.Α.Ο.Π γνωρίζοντας τη δυναμική του τουρισμού της Ελλάδας, προτείνει να συστήσουμε στους επισκέπτες της χώρας μας τον πλούτο των ελληνικών αποσταγμάτων που διαθέτουμε. Το ελληνικό απόσταγμα, στο πλαίσιο της ελληνικής  γαστρονομίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τουριστικό προϊόν και συνεπώς να ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του ελληνικού τουρισμού. 

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Νίκος Κατσάρος, Γενικός Γραμματέας του Σ.Ε.Α.Ο.Π, ο οποίος μίλησε για το τσίπουρο και τα αμπελοοινικά αποστάγματα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη σύγχρονη παραγωγή του εμφιαλωμένου τσίπουρου, που έχει καταφέρει να ανεβάσει την ποιότητα και τις τεχνικές σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια το τσίπουρο έχει ξεφύγει από τα στενά όρια κατανάλωσής του – σε τσιπουράδικα και ταβέρνες- και έχει κατακτήσει τα bars, αφού πλέον απολαμβάνουμε το παραδοσιακό μας απόσταγμα σε ευφάνταστα νέα cocktails αλλά και σε παραλλαγές των κλασσικών. Επιπλέον, οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας με αποκλειστικό αντικείμενο τα αποστάγματα έχουν πλέον καθιερωθεί στην Ελλάδα, με το τσίπουρο/τσικουδιά να κατέχει περίοπτη θέση. Ακόμη ο κος Κατσάρος τόνισε ότι το εμφιαλωμένο τσίπουρο, είναι ένα πολύ πιο αρωματικό και πιο φρουτώδες σε σύγκριση με τα αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής άλλων χωρών. Είναι επίσης πιο μαλακό και γι’ αυτό το προτιμούν συχνότερα ως συστατικό σε cocktail.

Για την παραγωγή ποιοτικού τσίπουρου βασική προϋπόθεση είναι η ποιότητα και η ποικιλία των σταφυλιών, η σύσταση του εδάφους του αμπελώνα, το υψόμετρο και ο προσανατολισμός του, η χρονιά, οι καλλιεργητικές πρακτικές, ο χρόνος τρυγητού κλπ. Η ζύμωση των στεμφύλων είναι επίσης ένα σημαντικό στάδιο που αφορά στα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά. Κατά την απόσταξη, η τέχνη του αποσταγματοποιού έγκειται στο να αιχμαλωτίσει τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού, όπως διαμορφώθηκαν μετά τη ζύμωση των στεμφύλων και να δώσει τη δική του πινελιά στο χαρακτήρα του τελικού αποστάγματος. 

O κος Κατσάρος μίλησε επίσης και για το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η παλαίωση του αποστάγματος, ο πειραματισμός με το αν τα βαρέλια θα είναι Γαλλικός ή Αμερικάνικος δρυς με ανοιχτούς πόρους ή λιγότερο ανοιχτούς (προτιμώνται περισσότερο στην παλαίωση οίνου) medium ή heavy κάψιμο αλλά και τα μονοποικιλιακά αποστάγματα. Αναφέρθηκε και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του «θησαυρού» που ονομάζουμε τσίπουρο - αμπελοοινικά αποστάγματα, όπως το κρυστάλλινο χρώμα και τα ποικίλα αρώματα, που προκύπτουν από τα βότανα αλλά και τη διαδικασία απόσταξης. Επιπλέον αναφέρθηκε στις ποικίλες κατηγορίες του τσίπουρου (παλαιωμένο, αρωματισμένο κ.α.) και σε άλλα αμπελοοινικά αποστάγματα.

Κλείνοντας ο κ. Βασίλης Κυρίτσης, Co-Owner στο Line Athens, αναφέρθηκε στην εντοπιότητα, μια τάση που αυξάνεται τόσο στη γαστρονομία όσο και στο bartending  διεθνώς. Έτσι παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια τοπικές πρώτες ύλες και αποστάγματα να μπαίνουν όλο και περισσότερο στο ελληνικό  bar για τη δημιουργία γνωστών κοκτέιλ σε twist παραλλαγές  με ελληνικό χαρακτήρα αλλά και νέων καινοτόμων συνδυασμών και γεύσεων. Τόνισε επίσης ότι η εξέλιξη και η ανάδειξη των Ελληνικών Bar συνδέεται άμεσα με τα Ελληνικά Αποστάγματα.

 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι που είχαν την ευκαιρία να μυηθούν και να γνωρίσουν λίγο παραπάνω τα ελληνικά αποστάγματα.

 

Ακολουθήστε τον ΣΕΑΟΠ στα κοινωνικά δίκτυα: 

 

επιστροφή
right-banner
right-banner
right-banner
right-banner
right-banner

Ελληνικά Αποστάγματα και Ποτά

banner

Ούζο

banner

Τσίπουρο / Τσικουδιά

banner

Τεντούρα

banner

Μαστίχα Χίου

banner

Κίτρο Νάξου

banner

Κουμ-Κουατ

FOLLOW US
  • Σύνδεσμοι
  • Sitemap
  • Όροι Χρήσης
  • "SEAOP promotes responsible alcohol consumption" www.apolafste.ypefthina.gr
letrina

Ο ΣΕΑΟΠ είναι κάτοχος του
Συστήματος Διαχειριστικής Επάρκειας ISO 9001:2015

spirits

Μέλος της spiritsEUROPE (spiritsEUROPE is the
representative body for the spirits industry at

European level: www.spirits.eu)