Toggle navigation
GR
EN
DE
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΩΝ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Ποιοι είμαστε
Προτεραιότητες
Υπηρεσίες
Αντιπροσωπευτικότητα ΣΕΑΟΠ
Καταστατικό
Οργανωτική Δομή
Διοικητικό Συμβούλιο
Επιτροπές
Γενική Συνέλευση
Μέλη
Τακτικά
Επίτιμα
Έκτακτα
Χάρτης Μελών
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ & ΠΟΤΑ
Ούζο
Γεωγραφική ένδειξη Ούζο
Ενδείξεις αναγνωρισμένες σε εθνικό επίπεδο
Τσίπουρο- τσικουδιά
Γεωγραφικές ενδείξεις
Ενδείξεις αναγνωρισμένες σε εθνικό επίπεδο
Λικέρ
Μαστίχα Χίου
Τεντούρα
Κίτρο Νάξου
Κουμ Κουάτ
Μεταξά
Άλλα Αλκοολούχα Ποτά και Αποστάγματα
Brandy
Απόσταγμα Σταφυλής και Αλλων Φρούτων
Ρακόμελο
Αρχείο Ελληνικών Αλκοολούχων Ποτών
Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις
ΔΡΑΣΕΙΣ
Στηρίζω HORECA
Συνεργασίες με άλλους φορείς
Προγράμματα προβολής
Άλλα
Taste the Greek Spirit
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Απολαύστε Υπεύθυνα
Δήλωση αυτοδέσμευσης Μελών
Συμμαχία για την Υπεύθυνη Πώληση Οινοπνευματωδών Ποτών
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτία Τύπου
Νέα Μελών
Photo Gallery
Video Gallery
Infographics
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕΛΩΝ
Προϋποθέσεις εγγραφής μέλους στον ΣΕΑΟΠ
Αίτημα Πρόσβασης σε προστατευμένες περιοχές
Είσοδος
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕΑΟΠ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΜΕΛΗ
ΤΑΚΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΙΜΑ
ΕΚΤΑΚΤΑ
ΧΑΡΤΗΣ ΜΕΛΩΝ
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ & ΠΟΤΑ
ΟΥΖΟ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΟΥΖΟ
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
ΤΣΙΠΟΥΡΟ- ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
ΛΙΚΕΡ
ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ
ΤΕΝΤΟΥΡΑ
ΚΙΤΡΟ ΝΑΞΟΥ
ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ
ΜΕΤΑΞΑ
ΑΛΛΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ
BRANDY
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΣΤΑΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ
ΡΑΚΟΜΕΛΟ
ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
ΔΡΑΣΕΙΣ
ΣΤΗΡΙΖΩ HORECA
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
ΑΛΛΑ
TASTE THE GREEK SPIRIT
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΔΗΛΩΣΗ ΑΥΤΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΜΕΛΩΝ
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΩΛΗΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΝΕΑ ΜΕΛΩΝ
PHOTO GALLERY
VIDEO GALLERY
INFOGRAPHICS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕΛΩΝ
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΣΕΑΟΠ
ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
ΕΙΣΟΔΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ
ΕΞΑΓΩΓΕΣ
ΒΗΜΑ 1
ΒΗΜΑ 2
ΒΗΜΑ 3
ΒΗΜΑ 4
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΦΕΤ « ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΑ ΧΩΡΑ
ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
ΑΛΒΑΝΙΑ
ΑΡΜΕΝΙΑ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
ΑΥΣΤΡΙΑ
ΒΕΛΓΙΟ
ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ
ΕΛΒΕΤΙΑ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
ΗΠΑ
ΙΑΠΩΝΙΑ
ΙΝΔΙΑ
ΙΡΑΚ
ΙΡΑΝ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ
ΙΣΛΑΝΔΙΑ
ΙΣΠΑΝΙΑ
ΙΣΡΑΗΛ
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
ΚΑΝΑΔΑΣ
ΚΙΝΑ
ΚΟΡΕΑ
ΚΡΟΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΟΣ
ΛΙΒΑΝΟΣ
ΜΕΞΙΚΟ
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΠΟΛΩΝΙΑ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
ΠΓΔΜ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΑ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
ΣΕΡΒΙΑ
ΣΟΥΗΔΙΑ
ΣΥΡΙΑ
ΤΑΥΛΑΝΔΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ E.E. , ΕΣΥΕ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΧΚ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΑΟΠ
ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΝΕΑ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕΑΟΠ
ΘΕΣΕΙΣ ΣΕΑΟΠ
ΑΡΘΡΑ ΣΕΑΟΠ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΚΛΑΔΟΥ
SPIRITS NEWS
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΞΑΓΩ
Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτία Τύπου
Νέα Μελών
Photo Gallery
Video Gallery
Infographics
Κεντρική Σελίδα
/
Γραφείο Τύπου
/
Δελτία Τύπου
21.06.2018
Μισό δις το δυνητικό όφελος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αξιοποιώντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τροφίμων & ποτών
Ο κλάδος τροφίμων και ποτών αποδείχθηκε ανθεκτικός στη διάρκεια της κρίσης, διατηρώντας τον κύκλο εργασιών του κοντά στα €15 δις και αυξάνοντας τη συνεισφορά του στις συνολικές πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα στο 7% το 2017 από 5% το 2008. Βασικό στήριγμα για τον κλάδο ήταν οι εξαγωγές, οι οποίες με αύξηση 45% περιόρισαν την επίδραση της ελαφρά πτωτικής εγχώριας κατανάλωσης (-11% κατά την τελευταία δεκαετία). Παρά τις ανθεκτικές πωλήσεις του κλάδου, η λειτουργική αποδοτικότητα κεφαλαίων (ROA) της τάξης του 5,4% (έναντι 9,6% κ.μ.ο. στην ΕΕ) δεν είναι επαρκής για να καλύψει ικανοποιητικά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δανεισμό του (με το λόγο ξένων προς ίδια κεφάλαια στο 1,7, έναντι 1,2 κ.μ.ο. στην ΕΕ).
Αν και το μερίδιο των ΜμΕ στις συνολικές πωλήσεις του κλάδου περιορίστηκε στο 32% το 2017 από 41% το 2008 (κυρίως λόγω κλεισίματος επιχειρήσεων), η έρευνα πεδίου της ΕΤΕ σε δείγμα 200 ΜμΕ τροφίμων ανέδειξε το γεγονός ότι οι ΜμΕ που κατάφεραν να επιβιώσουν της κρίσης αύξησαν τις πωλήσεις τους περίπου κατά 10% την τελευταία δεκαετία (ποσοστό αντίστοιχο με την πορεία των πωλήσεων των μεγαλύτερων επιχειρήσεων).
Ειδικότερα, οι ΜμΕ που επιβίωσαν φαίνεται ότι κατάφεραν να αξιοποιήσουν μερικώς την κάθετη άνοδο του διεθνούς εμπορίου & τροφίμων (κατά 80% την τελευταία δεκαετία). Η – αναμφισβήτητα θετική – άνοδος των εξαγωγών των ελληνικών ΜμΕ τροφίμων κατά 30% την τελευταία δεκαετία δεν ήταν αρκετή για να διατηρήσουν το μερίδιο τους στις (μεγεθυμένες) διεθνείς αγορές (το οποίο περιορίστηκε στο 0,12% το 2017 από 0,16% το 2008). Συγκεκριμένα, μόνο το 11% των μικρών επιχειρήσεων και το 27% των μεσαίων επιχειρήσεων δήλωσε ότι κέρδισε μερίδια αγοράς στο εξωτερικό κατά την τελευταία δεκαετία.
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι λοιπές εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων κατάφεραν να διατηρήσουν σταθερά τα μερίδιά τους στις διεθνείς αγορές (στο 0,36%) – δεικνύοντας ότι τα ελληνικά τρόφιμα είναι εγγενώς ανταγωνιστικά στις αγορές του εξωτερικού.
Υπό αυτή την οπτική, είναι σημαντικό να δοθεί στρατηγική έμφαση στα σημεία που χρήζουν βελτίωσης ώστε να αναδειχθούν τα ενδογενή συγκριτικά πλεονέκτημα των ελληνικών προϊόντων.
Συνεπώς, ορμώμενοι από την επίτευξη της αυξημένης εξωστρέφειας των ΜμΕ τροφίμων εν μέσω κρίσης (κατά €0,3 δις την τελευταία δεκαετία), είναι σημαντικό να προχωρήσουμε στη δημιουργία υγιών δομών και συνεπών στρατηγικών ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως η ανταγωνιστική πρώτη ύλη των ελληνικών τροφίμων. Η ανάκτηση των μεριδίων της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στις διεθνείς αγορές τροφίμων μπορεί να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές κατά €0,5 δις ετησίως.
ΔΕΙΤΕ
το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διαβάστε ολόκληρη τη
μελέτη συγκυρίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με θέμα τον κλάδο τροφίμων και ποτών
καθώς και το συνοδευτικό
infographic
επιστροφή
Ελληνικά Αποστάγματα και Ποτά
Ούζο
Τσίπουρο / Τσικουδιά
Τεντούρα
Μαστίχα Χίου
Κίτρο Νάξου
Κουμ-Κουατ