Toggle navigation
  • GR
  • EN
  • DE
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
  • ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΩΝ
  • key
logo
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Ποιοι είμαστε
    Προτεραιότητες
    Υπηρεσίες
    Αντιπροσωπευτικότητα ΣΕΑΟΠ
    Καταστατικό
    Οργανωτική Δομή
    Διοικητικό Συμβούλιο
    Επιτροπές
    Γενική Συνέλευση
    Μέλη
    Τακτικά
    Επίτιμα
    Έκτακτα
    Χάρτης Μελών
  • ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ & ΠΟΤΑ
    Ούζο
    Γεωγραφική ένδειξη Ούζο
    Ενδείξεις αναγνωρισμένες σε εθνικό επίπεδο
    Τσίπουρο- τσικουδιά
    Γεωγραφικές ενδείξεις
    Ενδείξεις αναγνωρισμένες σε εθνικό επίπεδο
    Λικέρ
    Μαστίχα Χίου
    Τεντούρα
    Κίτρο Νάξου
    Κουμ Κουάτ
    Μεταξά
    Άλλα Αλκοολούχα Ποτά και Αποστάγματα
    Brandy
    Απόσταγμα Σταφυλής και Αλλων Φρούτων
    Ρακόμελο
    Αρχείο Ελληνικών Αλκοολούχων Ποτών
    Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
    Στηρίζω HORECA
    Συνεργασίες με άλλους φορείς
    Προγράμματα προβολής
    Άλλα
    Taste the Greek Spirit
  • ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
    Απολαύστε Υπεύθυνα
    Δήλωση αυτοδέσμευσης Μελών
    Συμμαχία για την Υπεύθυνη Πώληση Οινοπνευματωδών Ποτών
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Δελτία Τύπου
    Νέα Μελών
    Photo Gallery
    Video Gallery
    Infographics
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕΛΩΝ
    Προϋποθέσεις εγγραφής μέλους στον ΣΕΑΟΠ
    Αίτημα Πρόσβασης σε προστατευμένες περιοχές
    Είσοδος
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
      • ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
      • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
      • ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕΑΟΠ
      • ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
    • ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ
      • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
      • ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
      • ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
    • ΜΕΛΗ
      • ΤΑΚΤΙΚΑ
      • ΕΠΙΤΙΜΑ
      • ΕΚΤΑΚΤΑ
      • ΧΑΡΤΗΣ ΜΕΛΩΝ
  • ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ & ΠΟΤΑ
    • ΟΥΖΟ
      • ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΟΥΖΟ
      • ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
    • ΤΣΙΠΟΥΡΟ- ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ
      • ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
      • ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
    • ΛΙΚΕΡ
      • ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ
      • ΤΕΝΤΟΥΡΑ
      • ΚΙΤΡΟ ΝΑΞΟΥ
      • ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ
    • ΜΕΤΑΞΑ
    • ΑΛΛΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ
      • BRANDY
      • ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΣΤΑΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ
      • ΡΑΚΟΜΕΛΟ
    • ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ
    • ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
    • ΣΤΗΡΙΖΩ HORECA
    • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
    • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
    • ΑΛΛΑ
    • TASTE THE GREEK SPIRIT
  • ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
    • ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
      • ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΔΗΛΩΣΗ ΑΥΤΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΜΕΛΩΝ
    • ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΩΛΗΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
    • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
    • ΝΕΑ ΜΕΛΩΝ
    • PHOTO GALLERY
    • VIDEO GALLERY
    • INFOGRAPHICS
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕΛΩΝ
    • ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΣΕΑΟΠ
    • ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
    • ΕΙΣΟΔΟΣ
  • ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ
    • ΕΞΑΓΩΓΕΣ
      • ΒΗΜΑ 1
      • ΒΗΜΑ 2
      • ΒΗΜΑ 3
      • ΒΗΜΑ 4
      • ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
    • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΦΕΤ « ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
      • ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
      • ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
    • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
      • ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΑ ΧΩΡΑ
        • ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ
        • ΑΙΓΥΠΤΟΣ
        • ΑΛΒΑΝΙΑ
        • ΑΡΜΕΝΙΑ
        • ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
        • ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
        • ΑΥΣΤΡΙΑ
        • ΒΕΛΓΙΟ
        • ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
        • ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
        • ΒΡΑΖΙΛΙΑ
        • ΓΑΛΛΙΑ
        • ΓΕΡΜΑΝΙΑ
        • ΓΕΩΡΓΙΑ
        • ΕΛΒΕΤΙΑ
        • ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
        • ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
        • ΗΠΑ
        • ΙΑΠΩΝΙΑ
        • ΙΝΔΙΑ
        • ΙΡΑΚ
        • ΙΡΑΝ
        • ΙΡΛΑΝΔΙΑ
        • ΙΤΑΛΙΑ
        • ΙΣΛΑΝΔΙΑ
        • ΙΣΠΑΝΙΑ
        • ΙΣΡΑΗΛ
        • ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
        • ΚΑΝΑΔΑΣ
        • ΚΙΝΑ
        • ΚΟΡΕΑ
        • ΚΡΟΑΤΙΑ
        • ΚΥΠΡΟΣ
        • ΛΙΒΑΝΟΣ
        • ΜΕΞΙΚΟ
        • ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
        • ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
        • ΟΛΛΑΝΔΙΑ
        • ΟΥΓΓΑΡΙΑ
        • ΟΥΚΡΑΝΙΑ
        • ΠΟΛΩΝΙΑ
        • ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
        • ΠΓΔΜ
        • ΡΟΥΜΑΝΙΑ
        • ΡΩΣΙΑ
        • ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
        • ΣΕΡΒΙΑ
        • ΣΟΥΗΔΙΑ
        • ΣΥΡΙΑ
        • ΤΑΥΛΑΝΔΗ
        • ΤΟΥΡΚΙΑ
      • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ E.E. , ΕΣΥΕ
      • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΧΚ
      • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΑΟΠ
      • ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ
    • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΝΕΑ
      • ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕΑΟΠ
      • ΘΕΣΕΙΣ ΣΕΑΟΠ
      • ΑΡΘΡΑ ΣΕΑΟΠ
      • ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΚΛΑΔΟΥ
      • SPIRITS NEWS
    • ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
  • ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΞΑΓΩ
  • Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
  • Δελτία Τύπου
  • Νέα Μελών
  • Photo Gallery
  • Video Gallery
  • Infographics
Κεντρική Σελίδα /Γραφείο Τύπου / Δελτία Τύπου
01.06.2020

Μαστίχα: Ένα δάκρυ με τα αρώματα της Μεσογείου

Το λικέρ μαστίχας πίνεται ως απεριτίφ και ως χωνευτικό, προσθέτει χαρακτήρα στα φαγητά, αναβαθμίζει τα γλυκά και πρωταγωνιστεί σε δροσερά cocktails. Όλα αυτά με την προσθήκη μερικών μόνο σταγόνων. Πάμε να τις προσθέσουμε…
 
Ταξιδεύουμε μέχρι την πανέμορφη Χίο, και συγκεκριμένα στη νότια πλευρά της, εκεί όπου βρίσκονται τα εκλεκτά Μαστιχοχώρια. Μόνο σε αυτά συναντάμε την εκρηκτική, πολυτάλαντη και ποιοτική μαστίχα, η οποία στην πραγματικότητα είναι μια πλούσια ρητίνη (ρετσίνι). Είναι μαγικό να σκεφτεί κανείς πως, κάνοντας μια μικρή σχισμή στο δέντρο αυτό, θα βγάλει τα πιο συμπυκνωμένα αρωματικά δάκρυα. Υπόλευκοι μικροί κρύσταλλοι, που κρύβουν μέσα τους όλη τη δύναμη της Μεσογείου και είναι έτοιμοι να τη μεταφέρουν αναλλοίωτη και δυνατή.
Η διαδικασία δεν είναι διόλου εύκολη, καθώς γίνεται χειρωνακτικά και θέλει μεγάλη προσοχή για να μην πληγωθεί το δέντρο και να μαζευτούν τα δάκρυα ένα χωρίς να καταστραφούν. Το αποτέλεσμα όμως δικαιώνει! Τα δάκρυα θα συνεχίσουν το ταξίδι τους μέχρι το ποτήρι ή το πιάτο μας, χαρίζοντας μια απαράμιλλη φρεσκάδα, που ισορροπεί ανάμεσα στη γλύκα και στην πικράδα. Ένα άρωμα και μια γεύση αναγνωρίσιμα ακόμα και με κλειστά τα μάτια.
 
 
Και μετά ήρθε το λικέρ
Η μαστίχα, όπως είπαμε, είναι πολυχρηστική. Ένα πολυεργαλείο, που με το λεπτό της άγγιγμα θεραπεύει πεπτικά προβλήματα, καθαρίζει και φρεσκάρει την επιδερμίδα και προικίζει τα φαγητά και τα ποτά με το μοναδικό της αρωματικό DNA. Ανάμεσα στις γευστικές παρεμβολές της ξεχωρίζει το λικέρ μαστίχας. Το γλυκόπιοτο ποτό κάνει μεγάλο σουξέ και τα τελευταία χρόνια γυρνάει όλο τον κόσμο, κερδίζοντας οπαδούς και ουρανίσκους, και μάλιστα τους μυεί στα γνήσια ελληνικά αρώματα.
 
Επίσημα η μαστίχα μπήκε στην ποτοποιία το 1912 από την οικογένεια Τέττερη στη Χίο, που δημιούργησε το πρώτο λικέρ μαστίχας στο νησί. Από τότε έχουν βγει πολλές ετικέτες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας την εξωστρέφεια αυτού του συστατικού. Σημειώστε ότι απαραίτητο στοιχείο σε όλες είναι η αυθεντικότητα της πρώτης ύλης, η φυσική μαστίχα Χίου. Στη συνέχεια γίνεται απόσταξη στους κλασικούς χάλκινους άμβυκες και προσθήκη καθαρής γεωργικής αλκοόλης και ζάχαρης.
Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό λικέρ μαστίχας, είναι πολύ εύκολο. Θα χρειαστείτε ένα λίτρο αλκοόλη (τσίπουρο, ή βότκα), 20 γρ. μαστίχα και 20 γρ. ζάχαρη και για το σιρόπι 400 ml νερό, 400 γρ. ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι. Ξεκινάτε με το πρώτο στάδιο, βρίσκοντας μια καθαρή φιάλη. Σε αυτή προσθέτετε την αλκοόλη, τη μαστίχα και τη ζάχαρη και αφήνετε τα υλικά μέχρι να εκχυλιστεί (να διαλυθεί) η μαστίχα. Αυτό θα πάρει περίπου έναν μήνα. Καλό είναι να παρακολουθείτε τη διαδικασία και κάθε δύο μέρες να κουνάτε λίγο τη φιάλη. Μόλις διαλυθεί, σουρώνετε σε μια άλλη καθαρή φιάλη και κάνετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι, μέχρι να αρχίσουν να βράζουν και να αποκτήσουν σιροπώδη μορφή. Περιμένετε μέχρι να κρυώσει το σιρόπι και το προσθέτετε με τα υπόλοιπα συστατικά στη φιάλη. Τα αφήνετε περίπου 3-4 μέρες και μετά θα απολαύσετε το λικέρ μαστίχας με πάρα πολλούς τρόπους.
 
Πώς πίνουμε το λικέρ μαστίχας;
Μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη. Η μαστίχα έχει τόσο έντονη προσωπικότητα, που ανεβάζει την απόλαυση πολύ εύκολα. Γι’ αυτό αξίζει πρώτα από όλα να τη δοκιμάσετε σκέτη και δροσερή. Είναι ιδανική ως απεριτίφ, αρκεί να τη βάλετε σε ένα ωραίο ποτήρι με πάγο και να αφήσετε την παιχνιδιάρικη γεύση της να καλομάθει τον ουρανίσκο σας. Σίγουρα θα σας την έχουν προσφέρει σε ένα εστιατόριο στο τέλος του γεύματος σε μικρά σφηνάκια. Με τις καταπραϋντικές ιδιότητες που έχει, είναι ένα παραδοσιακό αναγνωρισμένο χωνευτικό. Μιλώντας για παλιές συνήθειες, ας αναφέρουμε άλλη μια. Οι Έλληνες από την Πόλη συνήθιζαν να συνοδεύουν τον καφέ τους με ένα ποτήρι μαστίχα. Πραγματικά ταιριάζουν πάρα πολύ.
 
Γενικά, το λικέρ μαστίχας μπορεί να συνοδεύσει πολλά διαφορετικά υλικά και να τα κάνει πιο σύνθετα και πληθωρικά. Ειδικά τα γλυκά έχουν την τιμητική τους. Πάει πάρα πολύ με φράουλες, με μια πλούσια φρουτοσαλάτα, με τα κέικ, τη σοκολάτα, τα γλυκά με φιστίκι, τα τσουρέκια, τα παγωτά και τα cheesecake. Με μια γουλιά και μια μπουκιά θα το καταλάβετε αμέσως. Εκεί όμως που δίνει ρεσιτάλ είναι στα cocktails. Με λίγες σταγόνες εμπλουτίζει μια μείξη και της δίνει εκτός από άρωμα και γεύση, ξεχωριστή υφή. Γι’ αυτό τη συγκεκριμένη κατηγορία θα τη δούμε ξεχωριστά, με ιδέες για να ετοιμάσετε το πιο όμορφο ανοιξιάτικο σκηνικό.
 
 
Το λικέρ μαστίχας στο σέικερ
Μερικές εύκολες συνταγές για να τις κάνετε στο σπίτι στο πι και φι.
 
Μαστίχα sour
• 50 ml μαστίχα
• 2 φλούδες λεμόνι
• 2 φέτες μήλο
• 25 ml φρέσκος χυμός λάιμ
• 10 ml μέλι
Εκτέλεση: Βάλτε στο σέικερ τις φλούδες λεμονιού και τις φέτες μήλου και πατήστε τες καλά με ένα γουδοχέρι. Στη συνέχεια προσθέστε τη μαστίχα, το λάιμ και το μέλι και ανακατέψτε πολύ καλά. Σερβίρετε σε ποτήρι με πάγο και φλούδα λεμονιού.
 
Martini μαστίχα
• 50 ml μαστίχα
• 25 ml aperol
• 2 5ml φρέσκος χυμός λεμόνι
• 25 ml φρέσκος χυμός μανταρίνι
• 2 φύλλα μέντας
Εκτέλεση: Ανακατέψτε όλα τα υλικά στο σέικερ, σερβίρετε και γαρνίρετε με τα φύλλα μέντας.
 
Μαστίχα red magic
• 4-5 φράουλες
• 50 ml μαστίχα
• χυμός από 1 λεμόνι
• 2 φύλλα δυόσμος
Εκτέλεση: Βάλτε στο σέικερ τις φράουλες μαζί με τον χυμό λεμονιού και πατήστε τες καλά. Προσθέστε τη μαστίχα και ανακατέψτε καλά. Σερβίρετε με πάγο και γαρνιτούρα τον δυόσμο.
 
Asian μαστίχα
• 40 ml μαστίχα
• 25 ml τσάι με φρούτα του δάσους
• 20 ml φρέσκος χυμός λάιμ
• λίγη τριμμένη σοκολάτα
Εκτέλεση: Βάλτε όλα τα υλικά στο σέικερ. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε σε κοντό ποτήρι με γαρνιτούρα τα τρίμματα σοκολάτας.
φωτογραφίες: iStock/Ideal Image
 
Πηγή: eatme Μαΐου. 
EATME 28.05.2020 12:52 Ντίνα Βασιλειάδου
Τo eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
επιστροφή
right-banner
right-banner
right-banner
right-banner
right-banner

Ελληνικά Αποστάγματα και Ποτά

banner

Ούζο

banner

Τσίπουρο / Τσικουδιά

banner

Τεντούρα

banner

Μαστίχα Χίου

banner

Κίτρο Νάξου

banner

Κουμ-Κουατ

FOLLOW US
  • Σύνδεσμοι
  • Sitemap
  • Όροι Χρήσης
  • "SEAOP promotes responsible alcohol consumption" www.apolafste.ypefthina.gr
letrina

Ο ΣΕΑΟΠ είναι κάτοχος του
Συστήματος Διαχειριστικής Επάρκειας ISO 9001:2015

spirits

Μέλος της spiritsEUROPE (spiritsEUROPE is the
representative body for the spirits industry at

European level: www.spirits.eu)