Χθες 27/11/2018 , οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τους νέους κανόνες παραγωγής και επισήμανσης των αλκοολούχων ποτών και για την καταγραφή και προστασία των αλκοολούχων ποτών που καταχωρούνται ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ) .
Ο κ. Phil Hogan , Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, δήλωσε: "Χαιρετίζουμε την επιτυχή ολοκλήρωση του σημερινού τριμερούς διαλόγου και της συμφωνίας επί του νέου κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά. Είμαι βέβαιος ότι ο νέος κανονισμός, θα προσφέρει ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τομέα και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη συνεχή και ουσιαστική ανάπτυξή του. Oι εκσυγχρονισμένοι κανόνες θα εξασφαλίσουν επίσης ότι οι καταναλωτές θα ενημερώνονται με ακρίβεια σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών ».
Η σημερινή συμφωνία σημαίνει ότι θα διασφαλιστεί σαφέστερη επισήμανση των αλκοολούχων ποτών σε όλη την ΕΕ και ότι η σύνθεσή τους θα εναρμονιστεί σε επίπεδο ΕΕ. Η δημιουργία μητρώου των Ελεγκτικών αρχών των Κρατών Μελών θα διευκολύνει το έργο των Εθνικών Αρχών ελέγχου, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές θα αποκτήσουν τα γνήσια προϊόντα. Οι ονομασίες των αλκοολούχων ποτών που καταχωρούνται ως γεωγραφικές ενδείξεις όπως το Cognac, το Irish Cream, το Genever ή το ούζο θα προστατεύονται επίσης καλύτερα από την κατάχρηση ως συστατικά και από την καταχώριση παρόμοιων εμπορικών σημάτων.
Η Επιτροπή προσβλέπει στην επίσημη έγκριση της σημερινής συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, επιτρέποντας έτσι τη νέα νομοθεσία να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.
Κύρια χαρακτηριστικά του νέου κανονισμού
- αποσαφήνιση των κανόνων παραγωγής και επισήμανσης για τις περισσότερες κατηγορίες αλκοολούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των μέγιστων ορίων γλύκανσης για ορισμένες κατηγορίες σε επίπεδο ΕΕ.
- βελτίωση των κανόνων επισήμανσης που ισχύουν στην περίπτωση που τα αλκοολούχα ποτά συνδυάζονται με άλλα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αλκοολούχων ποτών.
- δημιουργία μητρώου Ελεγκτικών αρχών των Κρατών Μελών.
- ενισχυμένη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων: όταν χρησιμοποιούνται ως συστατικά, όταν έρχονται σε αντίθεση με τα εμπορικά σήματα, καθώς και κατά των εμπορευμάτων που διακινούνται στο έδαφος της ΕΕ ·
- περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών των ΓΕ: ο έλεγχος της Επιτροπής θα επικεντρωθεί μόνο σε στοιχεία που έχουν σημασία για την ΕΕ, σαφέστερους ορισμούς των τροπολογιών σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, με πλήρη σεβασμό της αρχής της επικουρικότητας, μείωση της προθεσμίας για την εξέταση των αιτήσεων.
Ιστορικό
Ο τομέας των αλκοολούχων ποτών συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους συντελεστές στην οικονομία της γεωργικής παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη με πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας που συνδέονται με την παραγωγή και την πώληση αλκοολούχων ποτών και με εξαγωγές ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2017 σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο ισχύων κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 110/2008 (κανονισμός περί αλκοολούχων ποτών) προβλέπει τους κανόνες παραγωγής και επισήμανσης όλων των αλκοολούχων ποτών που παράγονται και εισάγονται στην ΕΕ. Προβλέπει επίσης ειδικούς κανόνες για την καταχώριση και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του ΠΟΕ.
Την 1η Δεκεμβρίου 2016, η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για ευθυγράμμιση με τη Συνθήκη της Λισαβόνας του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008 και την υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Με την ευκαιρία αυτή, η Επιτροπή πρότεινε επίσης τη βελτίωση της νομικής διατύπωσης ορισμένων διατάξεων και τον εξορθολογισμό του συστήματος καταχώρισης των γεωγραφικών ενδείξεων για τα αλκοολούχα ποτά (γεωγραφικές ενδείξεις αλκοολούχων ποτών).
Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε με τη σημερινή συμφωνία.
Δείτε τη θέση του κλάδου των ευρωπαϊκών αλκοολούχων ποτών στο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της spirits EUROPE
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή