• O κλάδος της ελληνικής ποτοποιίας και αποσταγματοποιίας χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και ανοδική πορεία στις εξαγωγές, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της τελευταίας 10ετίας 2012-2021 όπου σημείωσαν αύξηση κατά 32% ως προς τον όγκο. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές παρουσίασαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και το 2020 (κατά την περίοδο της πανδημίας), καταγράφοντας αύξηση +3,3% σε αξία και 3,7% σε ποσότητα (λίτρα αλκοόλης) .
• Η ΕΕ διαχρονικά είναι ο κυριότερος εξαγωγικός προορισμός των ελληνικών αλκοολούχων. Κατά μέσο όρο το 75% της αξίας κατευθύνεται σε χώρες της ΕΕ-27.
• Ο δείκτης εξωστρέφειας (εξαγωγές προς εγχώρια παραγωγή) αυξήθηκε κατά 9 μονάδες την τελευταία δεκαετία, καθώς το 2021 διαμορφώθηκε στο 71,2% από το 62,3% του 2012.
• Οι εξαγωγές του ούζου, συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, πρωταγωνιστώντας σε απόλυτα νούμερα (τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία) στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών.
• Οι εξαγωγές του τσίπουρου/τσικουδιάς αν και αντιπροσωπεύουν σε όλο το διάστημα της δεκαετίας ένα πολύ μικρό μερίδιο (0,3%-0,8%) του συνόλου των εξαγωγών, καταγράφουν σταθερή άνοδο η οποία το 2021 είναι +31,2% (σε σχέση με 2020), ενώ σε σύνολο 10ετίας (2012-2021) η αύξηση είναι σχεδόν +322,6%.
• Ανοδικά κινούνται και οι εξαγωγές των λικέρ, καταγράφοντας σταθερή άνοδο. Σε απόλυτα νούμερα η αύξηση είναι 41% το 2021 σε σχέση με το 2020 (από 396,7 χιλ. λίτρα αλκοόλης το 2020, σε 558,7 χιλ. λίτρα το 2021), ενώ σε σύνολο 10ετίας (2012-2021) η αύξηση είναι +274%.
• Τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά (Brandy, gin, vodka, άλλα αποστάγματα, χαμηλόβαθμα ποτά) βρίσκονται σταθερά στη 2η θέση μετά το ούζο, με μερίδιο 25% επί του συνόλου των εξαγωγών. Κυρίως αφορούν τα ποτά τύπου brandy (κατά ≈85%) και παράγονται από την πλειοψηφία των ποτοποιών. Το 2021 σε σχέση με το 2020 σημείωσε αύξηση κατά +4,7%, ενώ σε σύνολο 10ετίας (2012-2021) η αύξηση είναι +6,8% (από 3,1 εκ. λίτρα αλκοόλης το 2012, σε 3,3 εκ. λίτρα το 2021).
Πληροφορίες
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), στο πλαίσιο των ενεργειών του, για την προώθηση και προστασία των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, συγκεντρώνει και επεξεργάζεται τα στατιστικά στοιχεία του κλάδου, για την ανάλυση της πορείας του κλάδου της ελληνικής ποτοποιίας / αποσταγματοποιίας, την παραγωγική και την εξαγωγική του δραστηριότητα .
Τα στοιχεία αυτά αντλεί από τις βάσεις δεδομένων της EUROSTAT, αλλά κυρίως από την αρμόδια αρχή ελέγχου του κλάδου τη Διεύθυνση Αλκοόλης & Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους, που συλλέγει σε ετήσια βάση τις ετήσιες δηλώσεις ποτοποιών και διαμορφώνει τα συγκεντρωτικά αρχεία παραγωγής , διάθεσης αλκοολούχων ποτών.
Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται μια διαχρονική προσέγγιση της παραγωγής, διάθεσης των αλκοολούχων ποτών που παρήχθησαν στην Ελλάδα το διάστημα 2012-2021.
Η κατηγοριοποίηση των στοιχείων ούζο, τσίπουρο, λικέρ, και «άλλα» αλκοολούχα ποτά, γίνεται με βάση τη συμπλήρωση των ετησίων δηλώσεων των ποτοποιών.
Το στοιχεία καταχωρούνται σε ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης , που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά εκφρασμένη σε λίτρα (λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης).
Δείτε περισσότερα στο συνημμένο αρχείο pdf