ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η εικόνα του κλάδου αλκοολούχων ποτών σήμερα: προκλήσεις και προτάσεις
Εσπερίδα με θέμα «Αλκοόλ: Υπεύθυνη κατανάλωση από το Α ως το Ω», διοργανώθηκε από το περιοδικό %Vol. Drinks σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, , με τη συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου των αλκοολούχων ποτών και υπηρεσιακών παραγόντων, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.)
Ένας εκ των ομιλητών ήταν ο κος Πάνος Παπανικολάου, εκπροσωπώντας τον ΣΕΑΟΠ, ο οποίος στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στην εικόνα του κλάδου των αλκοολούχων ποτών σήμερα. Επεσήμανε ότι : «ο κλάδος έχει υποστεί βαρύτατη φορολόγηση που έχει εξουθενώσει τις επιχειρήσεις και μάλιστα εν μέσω της οικονομικής κρίσης με αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΕΦΚ κατά +125% σε διάστημα 18 μηνών. Η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας λειτουργεί ως μαγνήτης για τους επίδοξους λαθρέμπορους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 8 εκ. φιάλες το χρόνο διαφεύγουν της φορολόγησης και το 1/5 της συνολικής κατανάλωσης είναι προϊόν λαθρεμπορίου». Και συνέχισε: «όλα αυτά έχουν ως συνέπεια τη διόγκωση της παραβατικότητας, την έντονη φοροδιαφυγή, την έξαρση κυκλωμάτων παραγωγής και διακίνησης χύμα αποσταγμάτων που κρύβουν μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Ο κύριος Παπανικολάου ανέπτυξε ακόμα το σοβαρό πρόβλημα που προκαλεί στη λειτουργία της αγοράς αλκοολούχων ποτώνη παραγωγή και εμπορία του προϊόντος απόσταξης διήμερων αποσταγματοποιών (χύμα τσίπουρο), πέρα από τα όρια που ορίζονται από το νομικό πλαίσιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κυκλοφορεί στην αγορά τσίπουρο δύο ταχυτήτων: το επίσημο εμφιαλωμένο και το χύμα, το προϊόν απόσταξης των διήμερων.
Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑΟΠ παρουσίασε τις δράσεις που προτείνει να ακολουθηθούν για την αναστροφή αυτής της κατάστασης:
- προστασία εμφιάλωσης εντός περιοχής Γεωγραφικών Ενδείξεων,
- ένταξη των ελληνικών αποσταγμάτων στην προβολή του Τουριστικού πακέτου της χώρας,
- αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου,
- εκσυγχρονισμός του υφισταμένου καθεστώτος που διευκολύνει την ανεξέλεγκτη παραγωγή και διάθεση αποσταγμάτων αγνώστου προελεύσεως,καθώς και ορθολογική πολιτική Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
Για τον έλεγχο των παρανόμως διακινούμενων αλκοολούχων ποτών και πως επηρεάζεται ο κλάδος, το δημόσιο, οι εταιρίες και οι καταναλωτές μίλησε ο κος Σταύρος Θωμαδάκης, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επιτυχίες των υπηρεσιών σε ελέγχους που πραγματοποιούν.
Ο κ. Γιώργος Βήτος, τελωνειακός σύμβουλος ανέπτυξε τις τελωνειακές διαδικασίες των αλκοολούχων ποτών που υπόκεινται σε ΕΦΚ.
Ο Πρόεδρος ΠΣΕΠΕ (Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων), κ. Νικ.Μαυρίκος περιέγραψε τη τρέχουσα κατάσταση στη χώρα η οποία έχει πυροδοτήσει πράξεις λαθρεμπορίου και απομίμησης αλκοολούχων ποτών και πρότεινε μέτρα που θα καθιερώνουν νέους κανόνες στην εφοδιαστική αλυσίδα , θα διακρίνουν τους συνεπείς και αξιόπιστους έμπορους και θα ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία και διευκολύνοντας το έργο όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών
Για τις δράσεις υπευθυνότητας του κλάδου και των εταιριών που αφορούν στην Υπεύθυνη Κατανάλωση μίλησε η κα. Σοφίκα Παπανικολάου, Γενική Διευθύντρια Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ).
Τέλος η κα Β. Μυλωνά, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» αναφέρθηκε στη σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης εν ώρα οδήγησης.
Στην εσπερίδα απηύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ο Νικ. Μαυρίκος εκ μέρους του κ . Βασίλη Κορκίδη, Προέδρου του Δ.Σ. του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και ο Ισίδωρος Ρεβάχ, Πρόεδρος Δ.Σ. της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ)