
Σας υπενθυμίζουμε ότι και φέτος, θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως 27 Φεβρουαρίου 2020, στη Θεσσαλονίκη, ο 6ος Διεθνής Διαγωνισμός Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται, με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των Ελληνικών οινικών φορέων και την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Γενικού Χημείου του Κράτους.Στην Οργανωτική Επιτροπή και του φετινού διαγωνισμού συμμετέχει ενεργά και φέτος ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π).
Ο αρχικός στόχος του διαγωνισμού από την πρώτη διοργάνωση ήταν να αναδείξει το επώνυμο ελληνικό κρασί και απόσταγμα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.Είκοσι χρόνια μετά ο στόχος παραμένει σταθερός, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων απ’ όλο τον κόσμο.
Το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού επιβεβαιώνεται από τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων γευσιγνωστών, οινολόγων, Masters of Wine, sommeliers, κριτικών γεύσης, δημοσιογράφων και επαγγελματιών οίνου απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από εντατικές τυφλές γευσιγνωσίες αναδεικνύουν τους οίνους και τα αποστάγματα που ξεχωρίζουν σε βαθμολογία, διεκδικώντας ένα βραβείο. Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη στις προσκλήσεις που έχουν σταλεί και σύντομα θα ανακοινωθεί η κριτική επιτροπή.
Η συμμετοχή κριτών αυτού του βεληνεκούς, έχουν μακροπρόθεσμα επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του διαγωνισμού.
Το νέο στο σύστημα αξιολόγησης, διαφορετικό από αυτό του O.I.V, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό του 2018, έλαβε πολύ θετικές κριτικές από όλους τους εμπλεκόμενους, κριτές και παραγωγούς, καθιστώντας τον διεθνή διαγωνισμό Θεσσαλονίκης έναν από τους πιο σύγχρονους και αξιόπιστους διαγωνισμούς διεθνώς.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων
συμμετοχής στο Διαγωνισμό είναι την
Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Για να λάβετε μέρος στο Διαγωνισμό:
Συμπληρώστε το αντίστοιχο Δελτίο Συμμετοχής ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα www.tiwc.gr (Συμμετοχή στο Διαγωνισμό → Online Δήλωση Συμμετοχής Αποσταγμάτων) για κάθε απόσταγμα που θα διαγωνιστεί.
Αν έχετε ήδη χρησιμοποιήσει το σύστημα σε προηγούμενους διαγωνισμούς, εισάγετε τo email σας και τον κωδικό πρόσβασης για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας.
Στην περίπτωση που δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να σας δοθεί κωδικός πρόσβασης και οδηγίες.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού (www.tiwc.gr), στα τηλέφωνα της ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε. (2310281617 & 2310281632, κος Σεραφείμ Θεοχάρης) και στο έντυπο «Συμμετοχή στο διαγωνισμό».
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα Αποστάγματα Αμπελοοινικής Προελεύσεως όπως:
- Αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής (τσίπουρο ή τσικουδιά)
- Αποστάγματα οίνου
- Brandy
- Αποστάγματα σταφυλής
- Αποστάγματα σταφίδας
- Αποστάγματα οινολασπών
που παράγονται από αποσταγματοποιείο ή/και ποτοποιείο που κατέχει αντίστοιχη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αποσταγματοποιού ή/και ποτοποιού.
Δικαίωμα συμμετοχής και αξιολόγησης, αλλά όχι βράβευσης έχουν και πειραματικά αποστάγματα. Η αξιολόγηση θα γνωστοποιείται μόνο στον παραγωγό του αποστάγματος.
Οι ημερομηνίες που αφορούν το διαγωνισμό έχουν ως εξής:
- Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής και αποστολής των δειγμάτων είναι η 14η Φεβρουαρίου 2020.
- Τα δείγματα θα παραλαμβάνονται από Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 (όχι νωρίτερα) μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 (όχι αργότερα) και ώρες από 8:30 έως 16:30
- Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 28/02/20 το μεσημέρι και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7/03/20 στην Αίγλη Ζαππείου στην Αθήνα.
Αναλυτικές πληροφορίες για τον κανονισμό και τον τρόπο συμμετοχής θα βρείτε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.tiwc.gr.
Με την πεποίθηση ότι η ανάδειξη και προβολή των ποιοτικών επώνυμων εμφιαλωμένων αποσταγμάτων αποτελεί κοινό μας στόχο, σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στο φετινό διαγωνισμό.
Όλοι οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να αγκαλιάσουν τον διαγωνισμό και αυτή τη χρονιά, υποστηρίζοντας τον θεσμό και κάνοντάς τον ακόμα πιο δυνατό. Όλοι μαζί θα πρέπει να βοηθήσουμε να γίνει ακόμη πιο αναγνωρίσιμος σε τοπικό επίπεδο στον τελικό καταναλωτή, χρησιμοποιώντας τα stickers στα βραβευμένα αποστάγματα και μαθαίνοντας τους καταναλωτές να τα αναζητούν.
