Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 25, 26 και 27 Φεβρουαρίου o 11ος Διεθνής Διαγωνισμός Αποσταγμάτων-Oύζου-Gin, παράλληλα με την 25η Διοργάνωση του Διεθνή Διαγωνισμού Οίνων, σημειώνοντας 8% αύξηση δειγμάτων σε σχέση με το 2024.
Οι εξαιρετικές συμμετοχές και το υψηλό επίπεδο αξιολόγησης, επιβεβαίωσαν για ακόμη μια χρονιά ότι ο Διαγωνισμός αποτελεί θεσμό στην ανάδειξη του επώνυμου ελληνικού αποστάγματος και οίνου, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Μετά από τρεις ημέρες γευσιγνωσίας και βαθμολογίας των δειγμάτων, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν το Σάββατο 1 Μαρτίου.
Κατά τη διάρκεια της 25ης διοργάνωσης του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, με πρόεδρο του διαγωνισμού τον Master of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη, 30 έμπειροι
γευσιγνώστες-κριτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσά τους Masters of Wine, Master Sommeliers, οινολόγοι, οινοχόοι και δημοσιογράφοι οίνου, συγκροτώντας έξι επιτροπές, αξιολόγησαν 1.030 δείγματα. Από αυτά, τα 83 αφορούσαν αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης, ούζο και τζιν, προερχόμενα από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η κατηγορία των αποσταγμάτων έχει τη δική της αυτόνομη κριτική επιτροπή με Πρόεδρο τον κ. Ανδρέα Ματθίδη DipWSET.
Eπιτροπή Αποσταγμάτων-Ούζου-Gin:
- Ανδρέας Ματθίδης DipWSET – Πρόεδρος
- Στέφανος Κόγιας
- Δέσποινα Μπούζα
- Στέφανος Παρασκευούδης
- Δημήτρης Σταμίδης
- Κωνσταντίνος Χατζημιτάκος
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 84% των αποσταγμάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό απονεμήθηκε μετάλλιο, γεγονός που αποδεικνύει την αναβαθμισμένη ποιότητα των αποσταγμάτων που συμμετέχουν κάθε χρόνο στον Thessaloniki Wine and Spirits Trophy 2025.
Βραβεύτηκαν 69 αποστάγματα-ούζα-gin από Ελλάδα & Κύπρο. Δόθηκαν 20 χρυσά μετάλλια, 23 ασημένια μετάλλια και 26 χάλκινα μετάλλια
Το καλύτερο απόσταγμα του διαγωνισμού ήταν το «Τσίπουρο Σταλιά Σταλιά Single Barrel/Τσίπουρο», της εταιρείας «Οινοποιία Κοτρότσος Ι.Κ.Ε».
Το καλύτερο ούζο του διαγωνισμού ήταν το «Ούζο Βρυσσάς», της εταιρείας «Βρυσσάς Α.Ε»
Το καλύτερο Gin του διαγωνισμού ήταν το «Merlin London Dry Gin», της εταιρείας «Ποτοποιία Λάζαρης»
Θερμά συγχαρητήρια στις ποτοποιίες και αποσταγματοποιίες που ξεχώρισαν και τιμήθηκαν με βραβεία!
Δείτε τα αποτελέσματα του:
• 11ου Διεθνή Διαγωνισμού Αποσταγμάτων-Ούζου-Gin
εδώ• 25ου Διεθνή Διαγωνισμού Οίνου
εδώ
Ο Διεθνής Διαγωνισμός Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» με την υποστήριξη και συμμετοχή του Σ.Ε.Α.Ο.Π. και την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους.
H επίσημη τελετή απονομής των μεταλλίων στις οινοποιίες και αποσταγματοποιίες όπου τα δείγματά τους έχουν αποσπάσει ανάλογη βαθμολογία, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Μαρτίου 2025 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ωδείο Αθηνών, ώρα 19:00.
Ακολουθήστε τον ΣΕΑΟΠ στα κοινωνικά δίκτυα:


