Το ρακόμελο παράγεται αποκλειστικά από τσίπουρο – τσικουδιά , του οποίου η γλύκανση γίνεται με μέλι. Το άρωμα του μελιού εμπλουτίζεται με αρωματικά βότανα και καρπούς όπως κανέλλας, γαρύφαλου , γλυκάνισου κ.α. Το μίγμα που προκύπτει παραμένει για ένα μικρό διάστημα πρίν την εμφιάλωση, ώστε να γίνει το πάντρεμα των αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του.
Ανάλογα με την περιεκτικότητα σε σάκχαρα , μπορείς να το βρείς ως αλκοολούχο ποτό ή/και λικέρ.
Ο ελάχιστος αλκοολικός βαθμός του είναι 20% vol.
Το χρώμα του είναι διαυγές , με απόχρωση από βαθύ χρυσοκίτρινο έως σκούρο καφέ.
Παράγεται στην Κρήτη και άλλα νησιά του Αιγαίου αλλά και στην ελληνική ενδοχώρα.
Καταναλώνεται κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, άν και είναι ωραίο και κρύο σαν χωνευτικό μετά από ένα γεύμα στην παραλία.