Ο γαλλικός όρος για τα αποστάγματα είναι eau de vie, μεταφράζεται δε ως «το νερό της ζωής».
Με το χαρακτηρισμό «απόσταγμα φρούτων» αναφερόμαστε στο αλκοολούχο ποτό που παράγεται αποκλειστικά με ζύμωση και απόσταξη του φρούτου.
Το απόσταγμα φρούτων δεν μπορεί να αρωματίζεται. Το διακριτικό και χαρακτηριστικό άρωμα του αποστάγματος οφείλεται στα αρώματα του φρούτου.
Η επωνυμία πώλησης του αποστάγματος φρούτων είναι «απόσταγμα», με την προσθήκη του ονόματος του φρούτου, π.χ. απόσταγμα κερασιών ή kirsch, απόσταγμα δαμάσκηνων ή slivovitz, απόσταγμα κορόμηλων, ροδάκινων, μήλων, αχλαδιών, βερίκοκων, σύκων, εσπεριδοειδών, σταφυλιών ή άλλου φρούτου.
Στην Ελλάδα το πιό δημοφιλές απόσταγμα του είδους είναι το «Απόσταγμα Σταφυλής». Αποτελεί την πιό σοφιστικέ και εκλεπτυσμένη παραλλαγή του αποστάγματος στεμφύλων σταφυλής (τσίπουρου και τσικουδιάς).
Παράγεται από την ζύμωση και απόσταξη ολόκληρου του καρπού της σταφυλής. Τα σταφύλια που θα δώσουν το απόσταγμα δεν πιέζονται και διατηρούν όλους τους χυμούς τους επομένως και το χαρακτήρα τους. Αμέσως μετά τη συγκομιδή τοποθετούνται σε δεξαμενές όπου και ζυμώνονται σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες. Στη συνέχεια, κατά τη διαδικασία της αργής απόσταξης των ζυμωμένων σταφυλιών στους μικρούς χάλκινους αποστακτήρες, ξεχωρίζεται, σταγόνα – σταγόνα, μόνο η καρδιά του αποστάγματος. Η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε ποικιλίας οφείλει πολλά στην απαράμιλλη τέχνη της απόσταξης, τη γνώση και την εμπειρία του αποσταγματοποιού, που μπορεί να τονίσει τα λεπτά αρώματα μιας αρωματικής ποικιλίας Μοσχάτου ή Μοσχοφύλερου , ή το πιό πολύπλοκο και δυναμικό άρωμα ενός Cabernet.
Το μερίδιο αγοράς τους μπορεί σήμερα να είναι μικρότερο αλλά με υψηλότερη αξία γιατί δίνει στον Αποσταγματοποιό τη δυνατότητα να αποστάξει και να κυκλοφορήσει στην αγορά Ποικιλιακά Αποστάγματα Σταφυλής και μάλιστα και Μονοποικιλιακά από διαφορετική ποικιλία Σταφυλής όπως π.χ. από Ξινόμαυρο, Λιμνιό, Μαλαγουζιά , Μοσχάτο Αμβούργου, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Αθήρι , Ασύρτικο Cabernet Sauvignon , Chardonnay κ.α
Μερικά από τα μονοποικιλιακά αποστάγματα , έχουν μία επιπλέον διάσταση, παλαιώνονται σε μικρά δρύινα βαρέλια και εμπλουτίζεται από τα ιδιαίτερα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά ή/και το χρώμα του ξύλου του βαρελιού.
Απολαύστε τα Αποστάγματα Σταφυλής παγωμένα σε σφηνάκι ή δροσερά σε ένα ποτήρι μπράντυ. Αποτελούν τον ιδανικό αρωματικό επίλογο ενός πλούσιου δείπνου.