Το πιο γνωστο Ελληνικό ποτο, και ένα από το πιο γνωστά Ελληνικά προϊόντα είναι το ΜΕΤΑΧΑ.
Παρασκευάσθηκε για πρώτη φορά στον Πειραιά το 1888, από τον Σπύρο Μεταξά και πολύ γρήγορα η φήμη του δεν περιορίστηκε απλά στην ελίτ της Αθηναϊκής κοινωνίας αλλά άρχισε να εξαπλώνεται παγκοσμίως. Με την απαλή γεύση και το μοναδικό άρωμα κέρδισε πληθώρα μεταλλίων, βραβείων και διακρίσεων σε όλο τον κόσμο. Σήμερα το ΜΕΤΑΧΑ εξάγεται σε περισσότερες από 50 χώρες και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 50 πιο δημοφιλή ποτά παγκοσμίως.
Ένα από τα σημαντικότερα μυστικά του ΜΕΤΑΧΑ είναι η μοναδική διαδικασία παραγωγής του, που είναι ξεχωριστή και εξακολουθεί να γίνεται μέχρι σήμερα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο. Σύμφωνα με αυτήν απόσταγμα οίνου παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια (Limousin Oak) για πολλά χρόνια, ανάλογα με τον τύπο ΜΕΤΑΧΑ που πρόκειται να παραχθεί. Στο διάστημα αυτό τα αποστάγματα αποκτούν την γεύση το άρωμα και το χρώμα τους από την επαφή με τα βαρέλια (καθώς και την επίδραση του οξυγόνου του αέρα).
Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος ωρίμανσης, τα παλαιωμένα αποστάγματα αναμειγνύονται με μοσχάτο κρασί από τη Σάμο , τη Λήμνο και το Ρίο Πατρών, επεξεργασμένο μαλακό νερό και μια μυστική συνταγή από εκχυλίσματα βοτάνων και επιστρέφουν για δεύτερη φορά στα δρύινα βαρέλια, όπου αφήνονται μέσα στα κελάρια για περαιτέρω παλαίωση και ωρίμανση. Η διάρκεια αυτής της παραμονής εξαρτάται από τον τύπο του συγκεκριμένου προϊόντος ΜΕΤΑΧΑ που πρόκειται να παραχθεί και προσδίδει στο ΜΕΤΑΧΑ το μοναδικό χαρακτήρα και την απαλή, ξεχωριστή γεύση.