Καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οινολόγοι, οινοχόοι, Μaster of Wine, Master Sommelier και δημοσιογράφοι οίνου και αποσταγμάτων δοκιμάζουν και αξιολογούν κρασιά και αποστάγματα από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια τριήμερων γευστικών δοκιμών στη Θεσσαλονίκη.
Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδείξει το επώνυμο ελληνικό κρασί και απόσταγμα, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ενθαρρύνοντας και τη συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων απ’ όλο τον κόσμο.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται από την Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, συμμετέχει όλος ο κλάδος του κρασιού, με την ενεργή συμμετοχή όλων των κλαδικών μας οργανώσεων (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΑΟΠ), των περιφερειακών ενώσεων οινοπαραγωγών και ενώσεων οινολόγων της χώρας στην Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού υπό την προεδρία του κου Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW.
Οι διαδικασίες του διαγωνισμού, όπως και η νομιμότητα των δειγμάτων ελέγχονται από μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και εκπροσώπων κρατικών υπηρεσιών (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενικό Χημείο του Κράτους).
Δηλώσεις συμμετοχής: Από Τρίτη 03/01 έως Παρασκευή 03/02/2023
Αποστολή δειγμάτων: Από Πέμπτη 26/01 έως Τετάρτη 01/02/2023
Online δήλωση συμμετοχής Αποστάγματος
ΕΔΩ
Αποστάγματα που μπορούν να διαγωνιστούν:
- Αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης που παράγονται από αποσταγματοποιείο ή/και ποτοποιείο που κατέχει αντίστοιχη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αποσταγματοποιού ή/και ποτοποιού.
- Αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής (τσίπουρο ή τσικουδιά)
- Αποστάγματα οίνου
- Brandy
- Αποστάγματα σταφυλής
- Αποστάγματα σταφίδας
- Αποστάγματα οινολασπών
Επιπλέον μπορούν να διαγωνιστούν και να αξιολογηθούν και πειραματικά αποστάγματα. Τα πειραματικά δείγματα αξιολογούνται από τις κριτικές επιτροπές, η βαθμολογία τους κοινοποιείται αποκλειστικά στους παραγωγούς τους, αποκλείονται όμως από τη βράβευση και την απονομή διάκρισης (μετάλλιο ή ειδική διάκριση).
Για κάθε απόσταγμα θα χρειαστούν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
- Αντίγραφο της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος Αποσταγματοποιού ή/και Ποτοποιού
- Βεβαίωση συμμόρφωσης της ετικέτας προς τη νομοθεσία, από την αρμόδια τοπική Χημική Υπηρεσία, στην οποία περιλαμβάνεται και η σφραγισμένη εγκεκριμένη ετικέτα.
- Πρωτόκολλο εξόδου του αποστάγματος από την αποταμίευση ωρίμασης ή πιστοποιητικό παλαίωσης (μόνο για παλαιωμένα αποστάγματα) από την αρμόδια τοπική Χημική Υπηρεσία.
- Φωτογραφία της Φιάλης του Αποστάγματος (προαιρετικά).
Κόστος συμμετοχής:
100 € / δείγμα, από 1 έως 4 δείγματα
90 € / δείγμα, από 5 έως 8 δείγματα
85 € / δείγμα, για 9 και περισσότερα δείγματα
Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα στη
Θεσσαλονίκη την 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου 2023 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την
Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 στην ιστοσελίδα
www.tiwc.gr
Οι οινοποιοί / αποσταγματοποιοί μπορούν να πληροφορηθούν πλέον της τελικής βαθμολογίας (οίνων/αποσταγμάτων) και τα σχόλια των πέντε κριτών που αξιολόγησαν τα δείγματα τους, είτε βραβεύθηκαν είτε όχι.
Στους οίνους και τα αποστάγματα που λαμβάνουν διακρίσεις δίνεται το δικαίωμα προμήθειας stickers φιαλών, τα οποία αποτελούν σημαντική πληροφορία προς τους καταναλωτές σχετικά με το επίπεδο ποιότητας του κάθε δείγματος, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Διαγωνισμού.
Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 04 Μαρτίου 2023 στο ξενοδοχείο Grand Hyatt.
Αναλυτικές πληροφορίες για τον κανονισμό και τον τρόπο συμμετοχής θα βρείτε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού
Στοιχεία Επικοινωνίας (ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε.):
Tηλ: 2310 281617, 2310 281632
fax: 2310 281619
email: info@tiwc.gr
Ακολουθήστε τον ΣΕΑΟΠ στα κοινωνικά δίκτυα: