30.03.2017
Διακομματικό μέτωπο για την προστασία της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων ποτών
Διακομματική ομοφωνία στην ανάγκη να υπάρξει κοινό μέτωπο στις αλλαγές που προωθούνται από τα ευρωπαϊκά όργανα, σχετικά με τον ορισμό, την παρουσίαση και την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, τη χρήση των ονομασιών τους, καθώς και την προστασία των γεωγραφικών τους ενδείξεων, διαπιστώθηκε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.
Όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως, εξέφρασαν τις ανησυχίες, αλλά και τις έντονες ενστάσεις τους στην τροποποίηση του ευρωπαϊκού κανονισμού που αφορά τα αλκοολούχα ποτά, που δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ κοινή ήταν η πεποίθηση ότι, αν περάσουν ορισμένες αλλαγές που προωθούνται, θα κινδυνεύσουν τα ελληνικά ποτά που είναι εξαιρετικής ποιότητας, όπως τσίπουρο, ούζο ή κίτρο, ενώ παράλληλα θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι μικροί παραγωγοί.
Η ελληνική πλευρά, πέραν της εκτίμησής της ότι με τις προωθούμενες αλλαγές οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα είναι ήσσονος, αλλά καθοριστικής σημασίας, εστιάζει τις βασικές διαφωνίες της σε τρία σημεία, που, όπως τονίστηκε, είναι άκρως ανησυχητικά για την προστασία των ελληνικών αλκοολούχων ποτών.
Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ ΑΕ
Ο Σ.Ε.Α.Ο.Π κατέθεσε τις απόψεις στους εισηγητές βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων , στην Αρμόδια Υφυπουργό ΟΙκονομικών κα Αικατερίνη Παπανάτσιου καθώς και στον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή.
Στο σχετικό έγγραφό του με τις κατ΄άρθρο παρατηρήσεις του, επισημαίνει τη σημασία του κλάδου των αλκοολούχων και τα τρία σημεία που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στον κλάδο της παραγωγής αλκοολούχων ποτών
- Η πρόβλεψη επέμβασης της Επιτροπής με εξουσιοδοτικές πράξεις σε κρίσιμα σημεία του κανονισμού όπως στις κατηγορίες των Αλκοολούχων ποτών (τροποποίηση , ένταξη νέων, κλπ) και στις Γεωγραφικές Ενδείξεις (επισημάνσεις, τρόπος ορισμού Περιοχής Παραγωγής, αποκλίσεις κλπ)
- Δυνατότητα διαγραφής με πρωτοβουλία της Επιτροπής, Γεωγραφικών Ενδείξεων που υπάρχουν ήδη καταχωρημένες στο παράρτημα του υφιστάμενου Καν.(ΕΕ)110/2008, εντός 2 ετών από την έναρξη ισχύος του νέου Κανονισμού, δυνατότητα που θέτει θέματα ασφάλειας δικαίου
- Το θέμα της εμφιάλωσης εκτός της Περιοχής Γεωγραφικής Ένδειξης, όπου αφενός εκτίθεται σε κίνδυνο νοθείας, αντιγραφής ή υποβάθμισης το προϊόν και αφετέρου δημιουργείται ο κίνδυνος μεταφοράς σημαντικής προστιθέμενης αξίας εκτός χώρας με ότι αυτό σημαίνει για την ανεργία και την Εθνική Οικονομία.
Όπως επεσήμανε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, το νέο σχέδιο Κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου, προβλέπει την κατάργηση ευέλικτων διαδικασιών για την αναγνώριση και πιστοποίηση αλκοολούχων ποτών, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να αποφασίζει την ακύρωση και τη διαγραφή των γεωγραφικών ενδείξεων.
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αλκοόλης του Γενικού Χημείου του Κράτους, Σταύρος Σάμιος, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφαιρεί γεωγραφικές ενδείξεις, ενώ τόνισε ότι τίθεται πλέον και θέμα νόθευσης ποτών με την άρση της απαγόρευσης να εμφιαλώνονται μόνο στον τόπο της παραγωγής τους.
Κλείνοντας τη συζήτηση, η υφυπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετικές επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για τα χύμα αλκοολούχα ποτά και τις νοθεύσεις που γίνονται, παραδέχτηκε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα», προαναγγέλλοντας εντατικοποίηση των ελέγχων και επικαιροποίηση του ισχύοντος νόμου.
«Πήραμε μέτρα καθιερώνοντας την διακίνηση μικρών αποσταγμάτων με τιμολόγιο, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Έχουν ήδη ξεκινήσει και θα επεκταθούν οι έλεγχοι, τόσο από το ΣΔΟΕ, όσο και από την οικονομική αστυνομία, σε περιοχές όπου υπάρχουν καταγγελίες ή έχουν εντοπιστεί παρανομίες όπως στη Θεσσαλονίκη, ενώ συζητάμε και με τα συναρμόδια υπουργεία για να δούμε πώς θα βελτιωθεί και θα επικαιροποιηθεί ο νόμος για τα αλκοολούχα ποτά», ανέφερε η κ. Παπανάτσιου.