Β.Γ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Β.Ε.Ε.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η ΒΓΣ είναι η παλαιότερη οινοπνευματοποιία και μια από τις παλαιότερες οινοποιίες και αποσταγματοποιίες στην Ελλάδα. Η εταιρεία ιδρύθηκε το έτος 1895 από τον Βασίλειο Σπηλιόπουλο. Η βιομηχανία εγκαταστάθηκε και δραστηριοποιήθηκε στην Πάτρα όπου ο Βασίλειος Σπηλιόπουλος εγκατέστησε μονάδα παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης (καθαρό οινόπνευμα) με πρώτη ύλη τα περισσεύματα σταφίδας και το στεμφυλόπνευμα των αμπελουργών. Στην δεκαετία του '30 η βιομηχανία πέρασε στα χέρια των τεσσάρων υιών του Β. Σπηλιόπουλου και ο Γεώργιος Σπηλιόπουλος έγινε διευθύνων σύμβουλος. Η βιομηχανία κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου σταμάτησε τις δραστηριότητες της.
1946: η εταιρεία ξεκινάει και πάλι την μεταπολεμική δραστηριότητα της.
1949: ο Γεώργιος Σπηλιόπουλος ξεκινάει μια σειρά επενδύσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας.
1958: Η εταιρεία αλλάζει νομική μορφή από ομόρρυθμη εταιρεία μετατρέπεται σε ανώνυμο εταιρεία (Α.Ε ), και ο Γεώργιος Σπηλιόπουλος γίνεται πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος.
1959: ο Γεώργιος Σπηλιόπουλος εισάγει από την Γαλλία και από την Γερμανία τα πιο μοντέρνα για την εποχή τους μηχανήματα απόσταξης από τους οίκους Barbet και Hermann με σκοπό την αύξηση και βελτίωση της παραγωγής.
1962: Η εταιρεία καταλαμβάνει μερίδιο αγοράς της τάξεως του 10% της εγχώριας αγοράς οινοπνεύματος.
1965 - 1967: η ΒΓΣ διευρύνει τις δραστηριότητες τις και κατασκευάζει μία μονάδα συμπύκνωσης χυμού σταφυλής και παραγωγής οίνων. Η παραγωγή οίνων και χυμού σταφυλής έχει στόχο τις Ευρωπαϊκές αγορές.
1972: ο Βασίλειος Σπηλιόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου δίνοντας συνέχεια στην οικογενειακή παράδοση.
1975: το οινοποιείο εκσυγχρονίζεται με αγορά νέων εκθλιπτικών μηχανημάτων.
1980: ο Βασίλειος Σπηλιόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντός συμβούλου.
1985: το οινοπνευματοποιείο εκσυγχρονίζεται και αυτό. Καινούρια μηχανήματα απόσταξης κατασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας στους Γερμανικούς οίκους Βuckau Walter και Krupp και τον Γαλλικό οίκο Sofac. Τα νέα μηχανήματα αυξάνουν κατακόρυφα την παραγωγική ισχύ της ΒΓΣ και της επιτρέπουν να εξυπηρετήσει την ζήτηση στην εγχώρια αγορά οινοπνεύματος και να επεκταθεί και σε αγορές του εξωτερικού. .
1990: ο Γεώργιος Σπηλιόπουλος απεβιώνει και ο υιός του Βασίλης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου του Δ.Σ.
1993: η αγορά του οινοπνεύματος απελευθερώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
1995: η ΒΓΣ γιορτάζει την εκατονταετία της. Ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ξεκινάει για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής του οινοπνεύματος. Γίνεται η εγκατάσταση καινούργιου συγκροτήματος ανακαθαρτήρων και στηλών απόσταξης από την γνωστή Γαλλική εταιρεία Interis. H παραγωγή τριπλασιάζεται.
2001: ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα μπαίνει σε εφαρμογή προκειμένου τα υπολείμματα της απόσταξης της μελάσας να επεξεργάζονται, και μέσω ειδικών μηχανημάτων όλα τα οργανικά απορρίμματα να συμπυκνώνονται και να μεταφέρονται με τάνκερ στο εξωτερικό για να πωληθούν ως ζωοτροφές.
2004: δημιουργία τυποποιημένων προϊόντων όπως την μαυροδάφνη NYX. Ο Γιώργος Σπηλιόπουλος δισέγγονος του ιδρυτού, αναλαμβάνει καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου μετά από πετυχημένη καριέρα ως χρηματιστής στην επενδυτική τράπεζα UBS Investment Bank.
2005 - 2007: η ΒΓΣ αναλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι της απόσταξης κρίσεως και λειτουργεί ως αρωγός για την διατήρηση του εισοδήματος των οινοπαραγωγών με θετικές συνέπειες για όλο το κλάδο.
2007 - 2010: η ΒΓΣ αποφασίζει την μετεγκατάσταση των υπαρχόντων βιομηχανοστασίων σε νέα τοποθεσία και την δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοαιθανόλης.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΠΟΙΕΙΟ-ΠΟΤΟΠΟΙΕΙΟ-ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Ακτή Δυμαίων 87. 260 00 Πάτρα, Νομός Αχαΐας
Τηλ: (2610) 320 130, 317 054, 317 062
Fax: (2610) 316 663
ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ
Ε. Βενιζέλου 7 . 176 71 Καλλιθέα
Τηλ.: (210) 9568455
Fax: (210) 9518479
e-mail:info@spiliopoulos.gr
website: www.spiliopoulos.gr