ΑΦΟΙ ΤΕΤΤΕΡΗ Ο.Ε.
Η Ιστορία μας
Μια οικογενειακή παράδοση που χάνεται στα μέσα του προ - περασμένου αιώνα, αποτέλεσε τη μοναδική συνταγή που δημιούργησε το γνωστό ούζο ΤΕΤΤΕΡΗ. Το αυθεντικό νησιώτικο ούζο με τη σπάνια γεύση που το κατατάσσει ανάμεσα στα 10 καλύτερα ούζα της χώρας μας.
Από τα μέσα του περασμένου αιώνα παράγεται λοιπόν το ούζο ΤΕΤΤΕΡΗ , πού πρώτος το απέσταξε ο Στυλιανός Τέττερης το 1846, ως προϊόν στην αρχή για οικιακή χρήση. Έχοντας όμως μεράκι και αγάπη για το απόσταγμα αυτό του γλυκάνισου κατάφερε να το κάνει γνωστό σε όλη την εκεί περιοχή, και να ασχολείται σιγά – σιγά επαγγελματικά με αυτό.
Βλέποντας πόσο άρεσε το ούζο και ειδικότερα η γεύση της μαστίχας στις γυναίκες του Τούρκου διοικητή συνδύασε αυτές τις δύο γεύσεις και παρήγαγε το μαστιχάτο ούζο , το οποίο εξάγονταν μέχρι την Κων/πολη και αργότερα στην Αίγυπτο, μέχρι το 1930 περίπου.
Το 1912, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Χίου, ο Ιωάννης Τέττερης (2η γενιά )μαθαίνοντας τα μυστικά της απόσταξης από τον πατέρα του ,ιδρύει την πρώτη του Ποτοποιία με επίσημη άδεια του Ελληνικού κράτους. Από τότε συνεχίζεται ασταμάτητα η παραγωγή του ούζου, καταφέρνοντας να παρασκευάζει ένα από τα καλύτερα αποστάγματα γλυκάνισου.
Ακολουθεί η τρίτη γενιά της οικογενείας με τον Ελευθέριο Τέττερη (αριστούχο πτυχιούχο Οινολογίας στη Dijon της Γαλλίας το 1954) με τον αδερφό του Στυλιανό Τέττερη να εμφιαλώνουν πρώτοι το ούζο στη Χίο, να παρασκευάζουν γνήσιο Μπράντυ (παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια) ενώ παράλληλα είναι οι πρώτοι πού παρήγαγαν γεύσεις παραδοσιακών λικέρ όπως η Μαστίχα, το Μανταρίνι, το Περγαμόντο και το Τριαντάφυλλο , πού ως προϊόντα της Χίου φημίζονται για το ωραίο άρωμά τους.
Τα παραπάνω προϊόντα είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά διότι είναι παιδιά της μυροβόλου όπως αποκαλούν από την αρχαιότητα την Χίο. Το πιο φημισμένο προϊόν της Χίου είναι η Μαστίχα πού είναι μοναδική στον κόσμο ως Χιώτισσα (καλλιεργείται μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού), αλλά και τελευταία μετά από Πανεπιστημιακές έρευνες αποδείχθηκε η θεραπευτική ιδιότητά της στα έλκη του στομάχου.
Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής των προϊόντων της ποτοποιίας ΤΕΤΤΕΡΗ, συνεχίζεται αδιάκοπα με της ίδια πάντα συνταγή, από την τέταρτη γενιά Ιωάννη (πτυχιούχο Χημικό Εθν. Καποδ. Πανεπ. Αθηνών) και Αλέξανδρο Τέττερη (πτυχιούχο ΑΣΟΕΕ). Η πατροπαράδοτη απόσταξη σε συνδυασμό με την επιστημονική γνώση και τη σύγχρονη τεχνολογία στην εμφιάλωση , συσκευασία και ποιοτικό έλεγχο, δίνουν στα προϊόντα ΤΕΤΤΕΡΗ το μοναδικό χαρακτήρα των αυθεντικών ελληνικών ποτών.
Η ποτοποιία ΤΕΤΤΕΡΗ είναι η μόνη Χιώτικη ποτοποιία που πραγματοποιεί εξαγωγές εδώ και σαράντα χρόνια , σε ΗΠΑ, Αυστραλία, και περιοδικά σε Βέλγιο, Ιταλία και Κύπρο.
Η Ποτοποιία Τέττερη πρόσφατα πιστοποιήθηκε στο σύστημα διασφάλισης Ποιότητος ISO 9002 καθώς και τηρεί σύστημα HACCP, ως ένα μεγάλο βήμα για την αναγνώριση της σταθερότητας και καλής ποιότητος των προϊόντων της.
Η ιστορία του ούζου στη Χίο
Η ιστορία του ούζου στη Χίο έχει άμεση σχέση με τη γεωγραφική της θέση πού βοήθησε στην ανάπτυξη της ναυτιλίας και του εμπορίου.
Η Χίος σαν σύνορο δύο πολιτισμών Δυτικού και Ανατολικού και δεδομένης της αναπτυγμένης ναυτιλίας της ήταν αποδέκτης πολλών συνηθειών εθίμων καθώς και γεύσεων. Από τη Χίο εκτός από τους Τούρκους πέρασαν και Φράγκοι καθώς και Γενουάτες και άφησαν πολλά πολιτιστικά στοιχεία στο νησί.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το ούζο στη Χίο παραγόταν από το γλυκάνισο πού πιθανότατα η καλλιέργειά του ήρθε από τη Μικρά Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Εκείνο όμως στο οποίο οι Χιώτες οφείλουν την ανάπτυξη αλλά και επιείκεια από τους κατακτητές δεν είναι άλλο από την Μαστίχα η γεύση της οποίας άρεσε πάρα πολύ κυρίως στις γυναίκες του Σουλτάνου αλλά και των ντόπιων Διοικητών του νησιού.
Βλέποντας οι δαιμόνιοι Χιώτες την ζήτηση της Μαστίχας θέλησαν να φτιάξουν κάτι με αυτή πού να αρέσει και στους άνδρες. Ξέροντας τη χρήση του ούζου, συναπόσταξαν τους σπόρους του γλυκάνισου με κόκκους Μαστίχας και παρήγαγαν το λεγόμενο Μαστιχάτο ούζο πού έμελλε να αποτελέσει ένα από τα σπουδαιότερα εξαγωγικά προϊόντα του νησιού.
Το Μαστιχάτο ούζο εξάγονταν σε όλες τις Αραβικές χώρες , τη Μικρά Ασία καθώς και στις χώρες της Βορείου Αφρικής. Επειδή τότε δεν υπήρχε οινόπνευμα , το παρήγαγαν από την απόσταξη σταφυλιών πού ήταν άφθονα στο νησί.
Αργότερα εισήχθηκε οινόπνευμα από τη Ρωσία και από την Ιταλία . Επειδή το οινόπνευμα αυτό προορίζονταν για τη χρήση του ούζου γραφόταν στα βαρέλια ‘per uzo’ (περ γιουζο), -προς χρήση -, βγήκε και η ονομασία ούζο.
Οι τότε Ποτοποιοί του 18ου είχαν έδρα τους ένα κτήμα ( το λεγόμενο Στάμπικο) στο οποίο παρήγαγαν το ούζο , στην πόρτα του οποίου ήταν σκαλισμένος ένας αποστακτήρας ο οποίος σώζεται ακόμα και σήμερα.
Αργότερα ορισμένοι αποχώρησαν και άλλοι λειτουργούσαν μεμονωμένες ποτοποιίες μία από αυτές και η ποτοποιία Τέττερη πού είναι από τις παλαιότερες στη Χίο.
Μετά το 1922 ιδρύθηκε Κρατική εταιρία οινοπνεύματος πού τροφοδοτούσε όλες τις ποτοποιίες της Ελλάδος.
Σήμερα στη Χίο λειτουργούν επτά ποτοποιίες κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις και παράγουν εκτός από ούζο , και το Μαστιχάτο ούζο, και διάφορα παραδοσιακά τοπικά λικέρ .
Θα ήθελα εδώ να κάνω μία διευκρίνιση σχετικά με το Μαστιχάτο ούζο ότι είναι ένα εντελώς ξεχωριστό προϊόν από το συνηθισμένο ούζο και κακώς κάποιοι ανταγωνιστές λένε ότι το Χιώτικο ούζο έχει μόνο γεύση Μαστίχας προσπαθώντας να οδηγήσουν εκτός αγοράς τα κοινά Χιώτικα ούζα και να αποπροσανατολίσουν τους καταναλωτές.
Το Μαστιχάτο ούζο είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν , καταναλώνεται διαφορετικά (κυρίως ως απεριτίφ) και λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της Μαστίχας κατακτάει και πάλι το χαμένο του έδαφος. Με την συνεχόμενη τουριστική ανάπτυξη του νησιού (η Χίος δεν ήταν αρκετά ανεπτυγμένη στον τομέα αυτόν) και με την ανάλογη προβολή, πιστεύουμε ότι το Χιώτικο ούζο θα πάρει τη θέση πού του αξίζει γιατί γεννιέται σε μια γη ευλογημένη και Μυροβόλο.
Η ιστορία της Μαστίχας στην Ποτοποιία Τεττερη
Όπως είναι γνωστό η μαστίχα αποτέλεσε και αποτελεί το έμβλημα της Χίου και ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του νησιού οφείλεται στο ευλογημένο αυτό δάκρυ του σχοίνου.
Η ποτοποιία τέττερη έχοντας τις ρίζες της από την εποχή της Τουρκοκρατίας, πρώτη κατανόησε την σημασία του προϊόντος αυτού , στο οποίο οι Χιώτες οφείλουν την ανάπτυξη αλλά και επιείκεια από τους η γεύση της οποίας άρεσε πάρα πολύ κυρίως στις γυναίκες του Σουλτάνου αλλά και των ντόπιων Διοικητών του νησιού.
Βλέποντας ο Στυλιανος Τέττερης την ζήτηση της Μαστίχας θέλησε να φτιάξει κάτι με αυτή πού να αρέσει και στους άνδρες. Ξέροντας τη χρήση του ούζου, συναπόσταξαν τους σπόρους του γλυκάνισου με κόκκους Μαστίχας και παρήγαγε το λεγόμενο Μαστιχάτο ούζο πού έμελλε να αποτελέσει ένα από τα σπουδαιότερα εξαγωγικά προϊόντα του νησιού.
Το Μαστιχάτο ούζο εξάγονταν σε όλες τις Αραβικές χώρες , τη Μικρά Ασία καθώς και στις χώρες της Βορείου Αφρικής. Επειδή τότε δεν υπήρχε οινόπνευμα , το παρήγαγαν από την απόσταξη σταφυλιών πού ήταν άφθονα στο νησί.
Οι κόκκοι της Μαστίχας συλλεγόταν από έμπιστους εμπόρους της εταιρίας οι οποίοι γύριζαν κατά τούς μήνες της συλλογής της Μαστίχας, σε όλο σχεδόν το νότιο τμήμα του νησιού και επιλέγοντας τους καλύτερους παραγωγούς από τους οποίους διάλεγαν την εκλεκτότερη και καθαρότερη μαστίχα.
Το 1954 ο Ελευθέριος Τέττερης βλέποντας την τάση του καταναλωτικού κοινού προς τα ντόπια λικέρ ιδιαίτερα στη Γαλλία οπου τελείωσε οινολογια (Λικέρ πού παρασκευάζονταν από ντόπια φρούτα όπως μήλα και αχλάδια) πειραματίστηκε πρώτος στην παραγωγή τού λικέρ Μαστίχας αποστάζοντας τους κόκκους της,(με ειδικό τρόπο πού μόνο η ποτοποιία Τεττερη γνωρίζει και χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα), παίρνοντας φυσικό απόσταγμα, και στη συνέχεια με προσθήκη οινοπνεύματος και ζάχαρης παρήγαγε το λικέρ Μαστίχα.
Η διαφορα του λικέρ Μαστίχα Τέττερη από τα ομοειδή προιόντα είναι ακριβως η χρήση του καλύτερου κοκου φυσικής Μαστίχας το οποίο η Ποτοποιία Αφών Τέττερη προμηθεύεται από την ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χιου κατόπιν ειδικής συμφωνίας .
Η πρώτη ύλη αυτή είναι η αγνότερη καθαρότερη και η πιο δυνατή σε άρωμα.