Toggle navigation
  • GR
  • EN
  • DE
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
  • ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΩΝ
  • key
logo
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Ποιοι είμαστε
    Προτεραιότητες
    Υπηρεσίες
    Αντιπροσωπευτικότητα ΣΕΑΟΠ
    Καταστατικό
    Οργανωτική Δομή
    Διοικητικό Συμβούλιο
    Επιτροπές
    Γενική Συνέλευση
    Μέλη
    Τακτικά
    Επίτιμα
    Έκτακτα
    Χάρτης Μελών
  • ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ & ΠΟΤΑ
    Ούζο
    Γεωγραφική ένδειξη Ούζο
    Τσίπουρο- τσικουδιά
    Γεωγραφικές ενδείξεις
    Λικέρ
    Μαστίχα Χίου
    Τεντούρα
    Κίτρο Νάξου
    Κουμ Κουάτ
    Μεταξά
    Άλλα Αλκοολούχα Ποτά και Αποστάγματα
    Brandy
    Απόσταγμα Σταφυλής και Αλλων Φρούτων
    Ρακόμελο
    Αρχείο Ελληνικών Αλκοολούχων Ποτών
    Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
    Συνεργασίες με άλλους φορείς
    Προγράμματα προβολής
    Άλλα
    Taste the Greek Spirit
  • ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
    Απολαύστε Υπεύθυνα
    Δήλωση αυτοδέσμευσης Μελών
    Συμμαχία για την Υπεύθυνη Πώληση Οινοπνευματωδών Ποτών
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Δελτία Τύπου
    Νέα Μελών
    Photo Gallery
    Video Gallery
    Infographics
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕΛΩΝ
    Προϋποθέσεις εγγραφής μέλους στον ΣΕΑΟΠ
    Αίτημα Πρόσβασης σε προστατευμένες περιοχές
    Είσοδος
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
      • ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
      • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
      • ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕΑΟΠ
      • ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
    • ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ
      • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
      • ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
      • ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
    • ΜΕΛΗ
      • ΤΑΚΤΙΚΑ
      • ΕΠΙΤΙΜΑ
      • ΕΚΤΑΚΤΑ
      • ΧΑΡΤΗΣ ΜΕΛΩΝ
  • ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ & ΠΟΤΑ
    • ΟΥΖΟ
      • ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΟΥΖΟ
    • ΤΣΙΠΟΥΡΟ- ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ
      • ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
    • ΛΙΚΕΡ
      • ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ
      • ΤΕΝΤΟΥΡΑ
      • ΚΙΤΡΟ ΝΑΞΟΥ
      • ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ
    • ΜΕΤΑΞΑ
    • ΑΛΛΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ
      • BRANDY
      • ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΣΤΑΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ
      • ΡΑΚΟΜΕΛΟ
    • ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ
    • ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
    • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
    • ΑΛΛΑ
    • TASTE THE GREEK SPIRIT
  • ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
    • ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
      • ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΔΗΛΩΣΗ ΑΥΤΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΜΕΛΩΝ
    • ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΩΛΗΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
    • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
    • ΝΕΑ ΜΕΛΩΝ
    • PHOTO GALLERY
    • VIDEO GALLERY
    • INFOGRAPHICS
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕΛΩΝ
    • ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΣΕΑΟΠ
    • ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
    • ΕΙΣΟΔΟΣ
  • ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ
    • ΕΞΑΓΩΓΕΣ
      • ΒΗΜΑ 1
      • ΒΗΜΑ 2
      • ΒΗΜΑ 3
      • ΒΗΜΑ 4
      • ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
    • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΦΕΤ « ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
      • ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
      • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
      • ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
    • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
      • ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΑ ΧΩΡΑ
        • ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ
        • ΑΡΜΕΝΙΑ
        • ΑΙΓΥΠΤΟΣ
        • ΑΛΒΑΝΙΑ
        • ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
        • ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
        • ΑΥΣΤΡΙΑ
        • ΒΕΛΓΙΟ
        • ΒΡΑΖΙΛΙΑ
        • ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
        • ΓΑΛΛΙΑ
        • ΓΕΡΜΑΝΙΑ
        • ΓΕΩΡΓΙΑ
        • ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
        • ΗΠΑ
        • ΙΑΠΩΝΙΑ
        • ΙΤΑΛΙΑ
        • ΙΝΔΙΑ
        • ΙΡΑΝ
        • ΙΣΛΑΝΔΙΑ
        • ΙΣΠΑΝΙΑ
        • ΙΣΡΑΗΛ
        • ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
        • ΚΑΝΑΔΑΣ
        • ΚΙΝΑ
        • ΚΟΡΕΑ
        • ΚΡΟΑΤΙΑ
        • ΚΥΠΡΟΣ
        • ΛΙΒΑΝΟΣ
        • ΟΛΛΑΝΔΙΑ
        • ΟΥΓΓΑΡΙΑ
        • ΟΥΚΡΑΝΙΑ
        • ΠΟΛΩΝΙΑ
        • ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
        • ΠΓΔΜ
        • ΡΩΣΙΑ
        • ΣΟΥΗΔΙΑ
        • ΣΥΡΙΑ
        • ΤΟΥΡΚΙΑ
        • ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
        • ΣΕΡΒΙΑ
        • ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
        • ΙΡΑΚ
        • ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
        • ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
        • ΜΕΞΙΚΟ
        • ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
        • ΙΡΛΑΝΔΙΑ
      • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ E.E. , ΕΣΥΕ
      • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΧΚ
      • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΑΟΠ
      • ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ
    • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΝΕΑ
      • SPIRITS EUROPE
      • ΣΕΑΟΠ
      • COVID-19
    • ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
  • ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΞΑΓΩ
  • Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
  • Δελτία Τύπου
  • Νέα Μελών
  • Photo Gallery
  • Video Gallery
  • Infographics
Κεντρική Σελίδα /Γραφείο Τύπου / Δελτία Τύπου
18.02.2019

5ος Διεθνής Διαγωνισμός Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης

Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης» συμπληρώνει φέτος τα 20 χρόνια λειτουργίας του (1999-2019) και διεξάγεται από 19 έως 21 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, εξασφαλίζοντας ήδη τις καλύτερες προϋποθέσεις για μία εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση.
 
 
Πιο συγκεκριμένα, ο Διαγωνισμός 2019 σε νούμερα:
 
1. Συμμετέχουν 5 “master of wine”, τίτλος που αποτελεί την υψηλότερη διάκριση παγκοσμίως στο κρασί όπου μόνο περίπου 370 άτομα στον κόσμο κατέχουν. Οι 4 είναι προσκεκλημένοι γευσιγνώστες-κριτές του Διαγωνισμού από το εξωτερικό και ο πέμπτος, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, πρόεδρος της διοργάνωσης.
2. Συμμετέχει ένας “master sommelier” επίσης τίτλος υψηλής διάκρισης παγκόσμια.
3. 25 είναι συνολικά οι γευσιγνώστες-κριτές του Διαγωνισμού 2019 εκ των οποίων οι 10 είναι από το εξωτερικό (από Βραζιλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Σουηδία και Τουρκία).
4. Στο  διαγωνιστικό κομμάτι της διοργάνωσης συμμετέχουν συνολικά 866 δείγματα.
5. Τα 832 δείγματα αφορούν οίνους (από Ελλάδα, Κύπρο, Βραζιλία, Γαλλία και Βουλγαρία).
6. Τα 34 δείγματα αφορούν αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης από Ελλάδα και Κύπρο.
7. Με τον συνολικό αριθμό των 866 δειγμάτων, ο Διαγωνισμός φέτος συμπληρώνει αύξηση συμμετοχής κατά 16%.
8. Τα  τραπέζια των γευσιγνωσιών θα είναι 5, από 5 άτομα το κάθε ένα, εκ των οποίων το ένα θα είναι ο/η πρόεδρός του.
9. Σε κάθε τραπέζι συμμετέχει και ένας «associate judge» (μαθητευόμενος γευσιγνώστης) προκειμένου να αποκτήσει εμπερία στη γευστική δοκιμή, στην κρίση και στη βαθμολογία ανάλογων Διαγωνισμών.
10. Ένα μόνο από τα 5 τραπέζια δοκιμάζει και βαθμολογεί και την κατηγορία των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης, εφόσον οι κριτές του διαθέτουν την ανάλογη για την κατηγορία αυτή εμπειρία.
11. Υπολογίζεται πως ο/η κάθε γευσιγνώστης-κριτής του Διαγωνισμού δοκιμάζει και βαθμολογεί την κάθε ημέρα της διεξαγωγής του 60 δείγματα.
 
Αρχικός στόχος του Διαγωνισμού, από την πρώτη διοργάνωση το 1999, ήταν να αναδείξει το επώνυμο Ελληνικό κρασί και απόσταγμα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.   Είκοσι χρόνια μετά ο στόχος παραμένει σταθερός, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων από όλο τον κόσμο.
 
Επιπλέον, το νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον Διαγωνισμό του 2018, και λειτουργεί σύμφωνα με τα Αυστραλιανά πρότυπα, έλαβε πολύ θετικές κριτικές από όλους τους εμπλεκόμενους, κριτές και οινοποιούς, καθιστώντας τον Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης έναν από τους πιο σύγχρονους και αξιόπιστους διαγωνισμούς διεθνώς.
 
Το υψηλό επίπεδο του Διαγωνισμού επιβεβαιώνεται από τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων γευσιγνωστών, οινολόγων, Masters of Wine, sommeliers, κριτών γεύσης, δημοσιογράφων και επαγγελματιών οίνου, από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από εντατικές τυφλές γευσιγνωσίες αναδεικνύουν τους οίνους και τα αποστάγματα που ξεχωρίζουν σε βαθμολογία, διεκδικώντας ένα βραβείο. 
 
Η συμμετοχή κριτών αυτού του βεληνεκούς έχει μακροπρόθεσμα επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του Διαγωνισμού ενώ παράλληλα έχει ωφελήσει στην παρουσία του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.
 
25 συνολικά θα είναι φέτος οι γευσιγνώστες-κριτές του Διαγωνισμού, οι οποίοι θα χωριστούν σε 5 διαφορετικές επιτροπές (τραπέζια γευσιγνωσίας).  Σε κάθε ομάδα θα προστεθεί και ένας επιπλέον κριτής-παρατηρητής με την ιδιότητα “associate judge” (μαθητευόμενος κριτής) προκειμένου να αποκτήσει τις απαιτούμενες γνώσεις ώστε μελλοντικά να έχει αποκτήσει ειδίκευση στη διαδικασία.   Ο θεσμός αυτός δημιουργήθηκε από την περσινή διοργάνωση αφήνοντας τα πλέον θετικά αποτελέσματα.
 
Άλλωστε και στον φετινό Διαγωνισμό θα συναντήσουμε μία ακόμη καινοτομία, οι πρόεδροι των 5 συνολικά επιτροπών είναι κάτοχοι των υψηλότερων τίτλων εξειδίκευσης στη διαδικασία γευσιγνωσίας, εφόσον οι τέσσερις είναι Masters of Wine και ένας Master Sommelier, πιο συγκεκριμένα:
 
- Konstantin Baum (Γερμανία) – Master of Wine
- Emma Dawson (ΗνωμένοΒασίλειο) – Master of Wine
- Paul Liversedge (Ελβετία) – Master of Wine
- Madeleine Stenwreth (Σουηδία) – Master of Wine
- Stefan Neumann (ΗνωμένοΒασίλειο) – Master Sommelier
 
Να σημειωθεί πως 370 ειδικοί του κρασιού παγκοσμίως κατέχουν τον τίτλο «master of wine».   Ένας από αυτούς, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, είναι και ο πρόεδρος του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης», γεγονός το οποίο συντελεί στο κύρος της διοργάνωσης.
 
Στο οργανωτικό μέρος συμμετέχει όλος ο κλάδος του κρασιού, με την ενεργή συμμετοχών των κλαδικών μας οργανώσεων (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΑΟΠ) και όλων των περιφερειακών ενώσεων οινοπαραγωγών της χώρας στην Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού.
 
Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά τη διαγωνιστική διαδικασία του, δηλαδή την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, ενώ η επίσημη τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt, στο πλαίσιο της έκθεσης Οινόραμα, το Σάββατο 2 Μαρτίου.
 
Αναλυτικές πληροφορίες για τον Διαγωνισμό, τον κανονισμό του και τον τρόπο συμμετοχής, καθώς και για τους γευσιγνώστες-κριτές, τους χορηγούς και τους στόχους του, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr
 
επιστροφή
right-banner
right-banner
right-banner
right-banner

Ελληνικά Αποστάγματα και Ποτά

banner

Ούζο

banner

Τσίπουρο / Τσικουδιά

banner

Τεντούρα

banner

Μαστίχα Χίου

banner

Κίτρο Νάξου

banner

Κουμ-Κουατ

  • Σύνδεσμοι
  • Sitemap
  • Όροι Χρήσης
  • Youtube Channel
  • "SEAOP promotes responsible alcohol consumption" www.apolafste.ypefthina.gr
letrina

Ο ΣΕΑΟΠ είναι κάτοχος του
Συστήματος Διαχειριστικής Επάρκειας ISO 9001:2015

spirits

Μέλος της spiritsEUROPE (spiritsEUROPE is the
representative body for the spirits industry at

European level: www.spirits.eu)