GR
EN
DE
22/03/2017

Εκδήλωση ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ - Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΥΣΕΙΣ.


 

Ο ΣΕΒ και η διαΝΕΟσις συνδιοργάνωσαν εκδήλωση, με θέμα: «ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ - Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΥΣΕΙΣ», την Τρίτη 21 Μαρτίου, στις 16.00, στο αμφιθέατρο Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως επισημαίνεται «η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή αποτελούν μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας με σημαντικές κοινωνικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις για την χώρα μας». Η διαΝΕΟσις - Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης, στο πλαίσιο των ερευνητικών της δραστηριοτήτων υλοποίησε σε συνεργασία με την Ernst & Young (EY) μια εις βάθος έρευνα για την έκταση, τις επιπτώσεις, τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές επίλυσης και τις προτάσεις αντιμετώπισης της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Η έρευνα που φιλοδοξεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη του προβλήματος και με αξιόπιστα στοιχεία να τροφοδοτήσει τον κοινωνικό διάλογο με τεκμηριωμένες προτάσεις θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση με στόχο τα αποτελέσματα αυτής να τροφοδοτήσουν έναν γόνιμο διάλογο που φιλοδοξία είναι να προβάλει προτάσεις και λύσεις στο πρόβλημα της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής: «ένα πρόβλημα που κάνει τους ίδιους πολίτες να πληρώνουν όλο και περισσότερα και τελικά να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο κράτος, αφού αισθάνονται ότι δεν απολαμβάνουν υπηρεσίες από την Πολιτεία, ανάλογες με ό,τι έχουν πληρώσει.»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα παρουσιαστηκαν οι τεκμηριωμένες θέσεις του ΣΕΒ για τον περιορισμό του φαινομένου της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και πραγματοποιηθηκαν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους των επαγγελματιών της χώρας, του επιχειρηματικού κόσμου, ιδιαίτερα από κλάδους, οι οποίοι πλήττονται από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, όπως είναι τα καύσιμα, τα προϊόντα καπνού και τα ποτά και της Πολιτείας, με τους οποίους συζητήθηκε η πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Ειδικότερα, στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμούς απηύθυναν οι κκ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Πρόεδρος της διαΝΕΟσις και Θεόδωρος Φέσσας του Πρόεδρος, ΣΕΒ . Ακολούθως παρουσιαστηκε η έρευνα: «Φοροδιαφυγή: Χαρακτηριστικά, αιτίες και έκταση του φαινομένου στην Ελλάδα» από τον κ. Στέφανο Μήτσιο, Head of Tax, EY και στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, Μέλος ΔΣ, ΣΕΒ, Αντιπρόεδρος, ΣΕΤΕ, με θέμα: «H μείωση της παραοικονομίας ως προϋπόθεση για τη μείωση της υπερφορολόγησης και την ανάκαμψη της οικονομίας».

Στο πάνελ με θέμα: «Οι κύριες αιτίες και επιπτώσεις της φοροδιαφυγής» καταθέσεσαν τις απόψεις τους, οι κκ. Ευτύχιος Βασιλάκης Αντιπρόεδρος, ΣΕΤΕ, Γεώργιος Καββαθάς Πρόεδρος, ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Λιάκος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Λάμπρος Πάσχος, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), Operational Director, Pernod Ricard Hellas, και Χρήστος Σταϊκούρας, Βουλευτής, Νέα Δημοκρατία, ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Στο επόμενο πάνελ, συζητηθηκαν  «Οι λύσεις στο πρόβλημα: Προϋποθέσεις και αποτελεσματικότητα» τοποθετήθηκαν οι κκ. Χάρης Θεοχάρης, Ανεξάρτητος Βουλευτής, Βασίλειος Κορκίδης, Πρόεδρος, ΕΣΕΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΠΕ Α.Ε., Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ., ενώ το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο δημοσιογράφος κ Παύλος Τσίμας.

Στην εκδήλωση μίλησε ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με θέμα τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής για την πάταξη της παραοικονομίας, ενώ ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, Διευθυντής Ερευνών, διαΝΕΟσις θα παρουσίασε προτάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Τα βασικά συμπεράσματα παρουσίασε στο κλείσιμο της εκδήλωσης κ. Κώστας Σφακάκης, Σύμβουλος Διοίκησης – Φορολογική Πολιτική, Τομέας Βιομηχανίας, Υποδομών και Νέας Οικονομίας του ΣΕΒ.

Η εκδήλωση παρουσιάστηκε ζωντανά από το http://www.livemedia.gr , όπου έχουν αναρτηθεί και οι σχετικές ομιλίες .

ΔΕΙΤΕ το video της Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα:Κύριες αιτίες και επιπτώσεις της φοροδιαφυγής
ΔΕΙΤΕ το video της Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα: Οι λύσεις στο πρόβλημα: Προϋποθέσεις και αποτελεσματικότητα

Δείτε τη Δήλωση κ. Λάμπρου Πάσχου για τον κλάδο των αλκοολούχων & Infographic του κλάδου .